Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că este în „contact strâns” cu oficialii britanici cu privire la apariția unei noi variante Covid-19.
Potrivit BBC, noua variantă se răspândește mai rapid decât versiunea originală, dar nu se crede că este mai mortală.
Multe zone din sud-estul Angliei, inclusiv Londra, se află sub un nivel mai dur de restricții, cu scopul de a opri răspândirea.
Guvernul olandez a interzis zborurile din Marea Britanie către Olanda după ce a descoperit un caz de infecție cu noua tulpină Covid-19, care circulă în Regatul Unit. Interdicția intră în vigoare începând de duminică, 20 decembrie, și va fi în vigoare până la 1 ianuarie.
Totuși, OMS a spus că „riscul ca noua tulpină să fi ajuns în Olanda ar trebui minimalizată cât de mult se poate”, în timp ce guvernul olandez a declarat că „va colabora în zilele ce urmează cu alte state membre din UE, pentru a găsi soluții de limitare a riscului ca noua tulpină de virus să fie adusă din Regatul Unit”
În așteptarea „unei clarități mai mari” cu privire la situația din Marea Britanie, a spus că „riscul introducerii noii tulpini de virus în Olanda ar trebui redus cât mai mult posibil”.
Guvernul olandez a declarat, de asemenea, că va colabora cu alte state membre ale Uniunii Europene în zilele următoare pentru a „explora scopul de a limita în continuare riscul ca noua tulpină de virus să fie adusă din Marea Britanie”.
Ce se știe despre noua variantă?
OMS a scris pe Twitter că este în contact cu oficialii britanici cu privire la noua variantă.
Acesta a spus că Marea Britanie împărtășește informații din studiile în curs privind mutația și că OMS va actualiza statele membre și publicul „pe măsură ce vom afla mai multe despre caracteristicile acestei variante de virus [și] despre orice implicații”.
Deși există „o incertitudine considerabilă”, premierul britanic Boris Johnson a spus că noua variantă poate fi cu până la 70% mai transmisibilă decât cea veche.
Oficialii spun însă că nu există dovezi actuale care să sugereze că noua varianta provoacă o rată a mortalității mai mare sau care este afectată în mod diferit de vaccinuri și tratamente.
„Cred că aceasta este o situație care va înrăutăți lucrurile mult, dar există unele lucruri cu adevărat optimiste dacă te uiți odată ce scoatem vaccinul, presupunând că vaccinul funcționează împotriva acestui lucru, care în acest moment este presupunerea de lucru”, a declarat directorul medical al Angliei, prof. Chris Whitty.
Ce se mai întâmplă în Europa?
În Marea Britanie, relaxarea planificată a regulilor Covid pentru Crăciun a fost eliminată pentru părți mari din sud-estul Angliei și redusă la doar ziua de Crăciun pentru restul Angliei, Scoției și Țării Galilor.