O nouă variantă de COVID-19, cu mutații fără precedent, a fost descoperită în Europa. Avertismentul specialiștilor

Publicat: 14 11. 2021, 08:00
Actualizat: 14 11. 2021, 08:02
Sursa foto: Shutterstock

O nouă variantă a coronavirusului, identificată în câteva ţări europene, ridică semne de întrebare în rândul specialiștilor, deoarece există modificări ale proteinei spike care nu au mai fost văzute până în prezent.

Varianta, cunoscută fie ca B.1.X, fie ca B.1.640, a fost raportată pentru prima dată de ziarul francez Le Telegramme, după ce în luna octombrie a infectat 24 de persoane la o şcoală franceză din regiunea Bretagne. Când varianta a fost descoperită în Franţa, şcoala la care a avut loc focarul a fost nevoită să închidă 50% din clase, a raportat Le Telegramme, potrivit The Jerusalem Post.

Mutații fără precedent

Un profesor de la Universitatea Bar-Ilan, originar din Franța, a explicat că noua variantă are mutații care stârnesc îngrijorare. Mai mult, potrivit Jerusalem Post, câteva cazuri de infectare cu noua variantă de coronavirus au fost identificate deja și în alte țări europene – Marea Britanie, Elveția, Scoția și Italia, unde varianta Delta continuă să fie dominantă.

Profesorul Cyrille Cohen de la Universitatea Bar-Ilan, originar din Franța, a explicat pentru The Jerusalemn Post că varianta B.1.640 are unele mutații fără precedent. Una, în special, a atras atenția: proteina Spike, care este cea care permite virusului să se „agațe” de celula umană și să înceapă procesul de infectare, are unele secvențe lipsă, iar întrebarea este dacă acest lucru va face virusul mai infecțios sau îl va face mai puțin eficient.

Avertismentul medicilor: Lipsa vaccinării duce la apariția unor noi variante

Pe de altă parte, suspiciunile că varianta ar fi venit din Africa reprezintă un scenariu de care, potrivit lui Cohen, experții în sănătate se tem și care subliniază necesitatea distribuirii echitabile a vaccinurilor.

„Această variantă demonstrează că, dacă lași o parte din populația lumii fără acces la vaccinuri, atunci virusul va continua să se înmulțească, ceea ce va duce la apariția și mai multor variante”, a subliniat Cohen.

Potrivit unui raport, la sfârșitul lunii octombrie, doar 6% din populația statelor africane era vaccinată împotriva COVID. În plus, chiar dacă ar fi livrate cantități mari de vaccinuri, țările africane ar întâmpina dificultăți în distribuirea lor, în principal din motive logistice.

„Nu vreau să sperii oamenii. Există doar câteva cazuri de B.1.640 acum și s-ar putea foarte bine ca peste o lună să uităm cu toții de această variantă. Dar este un exemplu pentru ceea ce s-ar putea întâmpla dacă nu există acces la vaccinuri pentru toată lumea”, a subliniat profesorul.

Citește și:

INTERVIU | Singurul specialist în medicină de dezastru, despre criza din valul 4: „Trebuie luate măsuri drastice, de un om care nu este compromis. Medicina de dezastru este de dictatură, nu de democrație”

Medic ATI la Institutul „Matei Balș” din Capitală: Din 17 august, reanimarea e plină de bolnavi cu COVID-19 în stare critică. Ne pregătim de triplarea capacității

Medicină de dezastru la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași: Bolnavii nu au voie să iasă din ambulanțe, își fac nevoile în saci de plastic

Scene dramatice la UPU. Dr. Carmen Cimpoeșu: „O fărâmă din imaginea COVID”