Prima pagină » Știri externe » O pacientă a unui spital din Germania a murit, din cauza unui atac cibernetic. Este prima victimă umană, în urma unei asemenea acțiuni

O pacientă a unui spital din Germania a murit, din cauza unui atac cibernetic. Este prima victimă umană, în urma unei asemenea acțiuni

O pacientă a unui spital din Germania a murit, din cauza unui atac cibernetic. Este prima victimă umană, în urma unei asemenea acțiuni

O pacientă a Spitalului Universitar Dusseldorf, din Germania, a devenit prima victimă umană a unui atac cibernetic.

Femeia, adusă de urgenţă la spital, nu a putut fi tratată pentru că sistemul era blocat de hackeri, care au lansat un atac cibernetic de tip ransomware asupra unității spitalicești.

În cele din urmă, ea a fost redirecţionată la un alt spital, la 30 de kilometri distanţă, unde – din nefericire – a murit.

De fapt, atacul nici măcar nu viza spitalul, ci Universitatea de lângă spital, care a şi primit mesajul de răscumpărare.

Nici România nu e scutită de atacuri cibernetice asupra spitalelor

Nici spitalele din țara noastră nu au scăpat, în trecut, de atacurile cibernetice, dar – până acum – specialiştii în cybersecurity au reuşit să le prevină sau informatizarea sistemului de sănătate nu a permis desfăşurarea unor astfel de acțiune ale .

Problema e că, în prezent, lansarea unui asemenea atac nu mai este o problemă pentru hackeri, după cum susține un expert în securitate cibernetică.

„Era o vreme când trebuia să fii hacker ca să înşeli lumea, dar acum poţi să intri pe dark web şi să cumperi un kit, cu adrese de email furate”, afirmă expertul în securitate cibernetică Mike Kontorovich, citat de Mediafax.

De ce vor hackerii să atace bazele de date ale spitalelor?

Infractorii informatici încearcă să atace bazele de date și să cripteze informații vitale pentru tratarea pacienților. O astfel de grupare, formată din români și moldoveni, a fost destructurată în luna mai a acestui an.

După ce au spart site-urile unor DSP-uri județene, suspecții ar fi încercat să compromită și rețelele unor unități sanitare.

„Am văzut o intensificare a atacurilor de tip phishing, targetând prin această situație de covid. Da, au fost creșteri spectaculoase, între ghilimele. Au fost atacuri asupra unor spitale, unități medicale”, spune Cristian Istrate, expert în securitate cibernetică, citat de Digi 24.

Acesta susține că firma pentru care lucrează a detectat, în ultimele luni, din ce în ce mai multe astfel de atacuri online.

Până acum, cele mai multe grupări internaționale de infractori cibernetici aveau un „cod etic”. Nu atacau spitale, pentru că ei sau rudele lor ar fi putut să aibă nevoie de serviciile medicale.  În prezent, lucrurile stau altfel.

Un atac informatic asupra unui spital de boli infecțioase, spre exemplu, ar putea să aibă consecințe grave. Dacă bazele de date în care sunt stocate informațiile cu privire la tratamentul pe care medicii îl administrează acestor pacienti sunt compromise, cei aflați în ATI ar putea să moară.

Orarul de administrare și cantitatea de medicamente necesare sunt stocate pe acele computere vizate de infractorii informatici.

Dacă atacul are succes, atunci toate datele sunt blocate, iar pentru deblocare se cer sume mari de bani, mai scrie sursa mai sus menționată.

Marian Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, ... vezi toate articolele

Citește și