O parte importantă din estul Siriei trece sub ocupația rebelilor

Publicat: 27 11. 2012, 08:47
Actualizat: 25 06. 2013, 18:02
Rebelii sirieni au preluat controlul unei părți importante din estul țării, de-a lungul frontierei cu Irak, ocupând joi dimineață un oraș strategic din regiune, relatează AFP.

Din martie 2011, când a început revolta împotriva regimului lui Bashar al-Assad, care s-a transformat în război civil, violențele s-au soldat cu peste 40.000 de morți, dintre care majoritatea civili, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), care se sprijină pe o rețea de militanți și surse medicale.

„Zona, care se întinde de la frontiera irakiană până la Deir Ezzor, este din acest moment cel mai important sector care a scăpat în totalitate controlului armatei”, a explicat pentru AFP președintele OSDO, Rami Abdel Rahman.

După un asediu de trei săptămâni și un asalt pe parcursul căruia cel puțin șase militari au fost uciși, insurgenții au ocupat, joi, o tabără militară în apropiere de Mayadine, potrivit OSDO, care afirmă că armata nu mai este prezentă în oraș.

De asemenea, rebeliunea a ocupat recent o altă bază importantă a armatei lui Bashar al-Assad, Baza 46, situată în nordul Siriei, în apropiere de Turcia, dar a pierdut-o pe cea de lângă Sheikh Suleiman, unde armata a câștigat teren miercuri, potrivit OSDO.

Sheikh Suleiman este singurul obstacol pentru rebeli în vederea „eliberării” aproape în totalitate a unei zone largi care merge de la frontiera cu Turcia până la metropola Alep.

De câteva luni, armata bombarda partea de nord de la Baza 46, ocupată de rebeli. Prin urmare, căderea sa este o „victorie majoră”, fără îndoială „cea mai mare” începând din martie 2011, în opinia generalului rebel Ahmad al-Faj, căci, în prezent, autostrada care merge de la frontiera turcă până la Alep este controlată de către rebeli.

Regimul, a cărui armată este hărțuită de o rebeliune tot mai îndrăzneață, și-a redus ambițiile teritoriale pentru a se concentra asupra părții de sud, Damascului, centrului Siriei și teritoriului alawit, în nord-vest, apreciază analiștii.

Obiectivul regimului, în opinia unor experți, este de a se menține pe poziții pentru a avea o carte în mâini atunci când va sosi timpul pentru negocieri.

Între timp, vecinii Siriei se tem de extinderea conflictului, Ankara cerând aliaților din NATO mobilizarea unor rachete de apărare antiaeriană Patriot pe teritoriul său.

Statele Unite s-au pronunțat în favoarea cererii, Berlinul și-a exprimat speranța că Parlamentul german o va aproba până la mijlocul lui decembrie și Guvernul olandez a informat că „se va gândi cu privire la posibilitatea unei participări”.

Dintre cei 28 de membri ai NATO, numai trei state posedă rachete de tip Patriot. La rândul său, Parisul a apreciat că nu ar avea „motiv să refuze”.

Pe teren, armata a reluat bombardamentele asupra sudului Damascului și teritoriului rural din regiune, potrivit OSDO.

Un rebel a murit în luptele împotriva trupelor regimului în regiunea Damascului, potrivit OSDO, care anunță totodată că trei civili au fost uciși de rachete trase asupra localității Yabrud, în nordul provinciei Damasc, fără să precizeze originea acestor tiruri.

Cotidianul partidului Baas, aflat la putere, scria în ediția de joi: „Operațiunea de epurare a regiunii Damasc a intrat aproape oficial în etapa finală datorită eliminării a zeci de teroriști (…) în Ghouta de Est în aceste ultime zile”.

Această regiune de livezi este principala bază din spatele unor rebeli care încearcă să conducă operațiuni în capitala siriană. Din martie 2011, când a început revolta populară, care s-a transformat în conflict armat, regimul afirmă că luptă împotriva unor grupări „teroriste” armate și finanțate din străinătate.

Miercuri, 122 de persoane au fost ucise din cauza violențelor în întreaga țară, între care 46 de militari, 37 de civili și 39 de rebeli, potrivit OSDO.