Prima pagină » Știri externe » O persoană a fost rănită după un atac asupra Consulatului Franței la Jeddah, Arabia Saudită

O persoană a fost rănită după un atac asupra Consulatului Franței la Jeddah, Arabia Saudită

O persoană a fost rănită după un atac asupra Consulatului Franței la Jeddah, Arabia Saudită

Un bărbat saudit a fost arestat joi la Jeddah după ce a atacat și rănit cu „o armă albă” un paznic al Consulatului Franței din orașul din Arabia Saudită, a anunțat presa din această țară.

Potrivit Ambasadei Franței la Riad, Consulatul a fost ținta unui „atac cu un cuțit care a vizat un paznic”, informează site-ul agenției de presă Reuters.

Ambasada Franței la Riad mai anunță că victima a fost transportată la spital, iar starea sa de sănătate este stabilă, viața nefiindu-i pusă în pericol.

„Ambasada Franței condamnă cu fermitate acest atac asupra unei reprezentanțe diplomatice. Un astfel de atac nu poate fi justificat nicicum”, se arată în comunicatul Ambasadei.

Atacul a avut loc la scurt timp după ce un bărbat care a strigat „Allahu Akbar” (Dumnezeu e mare, n. red.) a ucis trei persoane cu un cuțit în orașul francez Nisa, atac descris de către primarul orașului ca fiind unul de tip terorist.

Incidentele de joi vin după ce, la începutul acestei luni, un profesor de istorie dintr-o suburbie a Parisului, Samuel Paty, a fost decapitat de către un bărbat de origine cecenă ca urmare a faptului că le-ar fi prezentat elevilor la clasă caricaturile cu profetul Mahomed publicate de revista franceză de satiră Charlie Hebdo.

Relațiile dintre Franța și țările musulmane, din ce în ce mai tensionate

După asasinarea lui Paty, mai mulți oficiali francezi, în frunte cu președintele Emmanuel Macron, au susținut dreptul la liberă exprimare reprezentat de publicarea acestor caricaturi, iar imaginile au fost afișate și de participanții la unele marșuri de solidaritate cu profesorul ucis.

Situația a provocat nemulțumire și revoltă în mai multe țări musulmane, iar unele guverne din aceste state l-au acuzat pe Emmanuel Macron că ar promova o ideologie islamofobă.

Arabia Saudită a condamnat și ea marți caricaturile cu profetul Mahomed, dar s-a abținut din a promova mesajele altor state musulmane împotriva Franței.

Între timp, apelurile pentru boicotarea produselor din Franța sunt tot mai populare în unele țări musulmane, ca reacție la declarațiile președintelui francez, Emmanuel Macron, care a refuzat să se delimiteze de caricaturile cu profetul Mahomed apărute în publicații precum Charlie Hebdo.

Joi, în cadrul unei ceremonii dedicate lui Paty, Macron a declarat că Franța „nu va renunța la caricaturi”, iar vineri, caricaturile au fost proiectate pe o clădire guvernamentală din Franța, fapt care a stârnit furie în lumea musulmană.

Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul ... vezi toate articolele

Citește și