Prima pagină » Știri externe » O poveste puțin știută. Muntenegru, mica țară din Europa care a fost timp de 102 ani în război cu puterea Japonia

O poveste puțin știută. Muntenegru, mica țară din Europa care a fost timp de 102 ani în război cu puterea Japonia

O poveste puțin știută. Muntenegru, mica țară din Europa care a fost timp de 102 ani în război cu puterea Japonia
Potrivit mai multor surse istorice, Principatul Muntenegrului a declarat război Japoniei în 1904, deși cele două țări nu aveau aproape deloc relații și se aflau la o distanță de peste 9.000 de kilometri una de alta.

Gestul Muntenegrului a fost determinat de relația apropiată pe care o avea Principatul cu Rusia, care, în 1904, a intrat în război cu Japonia. Astfel, micuțul stat european a simțit nevoia să fie alături de aliatul rus, care i-a susținut de multe ori pe muntenegreni în luptele cu agresorii turci, potrivit publicației Warrior Maven.

Unii istorici, precum Novak Raznotovic, susțin, însă, că Principatul Muntenegrului nu a declarat niciodată oficial război Japoniei. Această teorie este susținută de faptul că statul european nu apare în tratatul de pace din 1905. Totuși, unele fapte ulterioare sugerează că acest lucru s-a întâmplat.

Prințul Nicolae I al Muntenegrului avea rangul onorific de colonel în armata rusă. Mai mult, după ce conflictul dintre cele două mari puteri a izbucnit, mulți muntenegreni au mers să lupte alături de armatele țariste, inclusiv un prinț, care a comandat un regiment de cazaci în Bătălia de la Mukden. Totodată, general-maiorul muntenegrean Iovan Lipovac a condus 14.000 de soldați în mai multe bătălii majore din conflictul ruso-japonez.

Nu în ultimul rând, se vorbește despre isprava unui călăreț muntenegrean, care ar fi ucis un samurai într-un duel, ținut cu săbiile.

În ciuda faptului că aveau de partea lor spadasini atât de abili, rușii au pierdut mai multe bătălii importante. Președintele american Theodore Roosevelt a ajutat la încheierea unui tratat de pace.

Paisprezece ani mai târziu, în 1919, Muntenegrul, devenit regat în 1910, a încetat să mai fie un stat independent și a devenit parte a Regatului Iugoslaviei. Această entitate, devenită ulterior țară socialistă, s-a dezintegrat în anii ’90. Ulterior, muntenegrenii au votat pentru a deveni o națiune independentă.

Una dintre primele decizii ale guvernului de la Podgorica a fost, în 2006, încheierea unei păci cu Japonia, la scurt timp după ce Tokio a recunoscut independența statului european și a transmis că ostilitățile dintre cele două părți au luat sfârșit. Așa a luat sfârșit un conflict vechi de 102 ani. Astăzi, statul asiatic este al 12-lea cel mai important partener comercial al Muntenegrului.

 

Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de ... vezi toate articolele

Citește și