O premieră în ultimii 200 de ani. Japonezii se pregătesc pentru abdicarea împăratului Akihito
Miercuri, prințul moștenitor Naruhito va deveni al 126-lea suveran al tronului Crizantemei, potrivit Le Figaro.
Data abdicării împăratului Akihito, o premieră în ultimii 200 de ani în Japonia, a fost stabilită de guvern, familia imperială neavând un cuvânt de spus în acest sens.
Japonia va intra, miercuri, în primul an al erei imperiale „Reiwa” (frumoasă armonie), după trei decenii de eră Heisei (obținerea păcii).
Festivități istorice și inedite
Populația niponă se pregătește astfel de festivități istorice și inedite, pentru că, de data aceasta, națiunea nu mai este indoliată de decesul suveranului, așa cum s-a întâmplat la succesiunile precedente, în 1989 (moartea lui Hirohito, numit și împăratul Showa), 1926 (moartea lui Taisho) și 1912 (moartea lui Meiji).
Principalele ceremonii foarte stricte și scurte din 30 aprilie și 1 mai, care vor avea loc în cea mai frumoasă sală a Palatului imperial – Camera pinilor (Matsu-no-Ma) -, vor fi difuzate de postul TV public NHK.
Sunt așteptate și adunări publice lângă Palatul imperial, dar și la sanctuarele shinto, religie care domină ritualurile imperiale.
Evenimentele asociate succesiunii la tronul Crizantemei sunt programate pe mai multe luni, culminând, în toamnă, cu vizitele oficiale ale unor șefi de state și de guverne.
Principala ceremonie a abdicării va dura doar zece minute și va debuta la ora locală 17.00 (08.00 GMT). În ceremonie vor fi folosite o oglindă sacră, o sabie veche și bijuterii familiei, obiecte specifice care atestă legitimitatea împăratului.
La eveniment vor participa peste 300 de persoane, fețe regale, membri ai guvernului nipon, lideri ai parlamentului și alte figuri publice de marcă. Premierul Shinzo Abe va susține un discurs, reprezentând poporul, înainte ca Akihito să rostească ultimele sale cuvinte în calitate de împărat al Japoniei. Din punct de vedere tehnic, Akihito va rămâne împărat până la miezul nopții.
Naruhito va deveni împărat pe 1 mai, la ora 00.00.
Ceremonia va avea loc în aceeași Sală a pinilor, de la ora locală 10.30, și va fi, de asemenea, foarte scurtă. În timpul ceremoniei, noul împărat va primi sabia, bijuteriile și sigiliile imperiale.
De asemenea, aceeași oglindă sacră, care rămâne în sanctuarul ei, va fi folosită în timpul ceremoniei.
În timpul evenimentului, împăratul va rămâne tăcut.
De la ora 11.00, Naruhito va lua parte la altă ceremonie, la care va susține primul discurs ca împărat. Totodată, premierul Abe va susține un discurs din partea poporului nipon.
Noul împărat își va saluta supușii dintr-un balcon acoperit cu sticlă pe 4 mai, însă nu va participa la multe evenimente oficiale până în toamnă.
Pe 22 octombrie, își va proclama oficial ascensiunea la tronul Crizantemei, într-un eveniment la care vor participa 2.500 de persoane, urmat de o procesiune cu mașinile prin centrul orașului Tokyo.
Era Heisei, marcată de prăbușirea economiei Japoniei, ani de stagnare, dezastre naturale și propagarea social media
Împăratul Akihito și împărăteasa Michiko au modernizat profund monarhia japoneză atât de legată de tradiții, au adus-o mai aproape de popor și au contribuit la popularizarea acesteia.
Akihito a încălcat mai multe tradiții, de la căsătoria cu o femeie pe care o iubea la campania sa pentru pace și exprimarea regretului pentru rolul Japoniei din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, iar acest lucru i-a adus popularitate și respect.
Născut în 1933, Akihito avea 11 ani când s-a încheiat cel de-Al Doilea Război Mondial.
A moștenit tronul Crizantemei în 1989, devenind al 125-lea împărat al Japoniei, după moartea tatălui său, împăratul Hirohito. În perioada acestuia, Japonia a trecut printr-o expansiune agresivă, care a avut ca rezultat o devastare a țării, dar și o constituție care impunea un pacifism instituționalizat după război, redactată de forțele de ocupație americane. Hirohito a rămas împărat, dar nu a mai avut nicio putere politică.
Akihito s-a îndepărtat treptat de tradiții care impuneau ca împăratul să stea separat de oamenii de rând. A fost, de altfel, primul împărat care s-a căsătorit cu o persoană fără titlu nobiliar, Michiko Shoda, fiica unui magnat al făinii. S-au cunoscut la un turneu de tenis și s-au căsătorit în 1959, evenimentul stârnind o furtună mediatică.
Cei doi au ales să își crească singuri copiii și nu să apeleze la bone, așa cum se obișnuia.
Michiko, criticată în primii ani ai căsătoriei pentru că nu a respectat tradițiile, l-a născut pe prințul Naruhito în 1960, dar a suferit un avort spontan trei ani mai târziu și s-a retras din viața publică. L-a născut pe prințul Akishino în 1965, însă a continuat să sufere de tulburări provocate de stres. Suporterii ei sunt de părere că ea a contribuit mult la modernizarea monarhiei nipone.
După cutremurul și tsunamiul care au provocat explozia de la Fukushima, în 2011, Akihito a avut o apariție fără precedent la televiziuni, pentru a face un apel la calm.
Două luni mai târziu, cuplul imperial mergea în vizită la Fukushima, spre uimirea puriștilor care considerau că datoria primară a împăratului este să se roage, nu să se întâlnească cu poporul.
Popularitatea lui Akihito i-a permis acestuia să își exprime opinii politice, în ciuda faptului că nu are un rol în acest sens.
De exemplu, și-a făcut publică în mod clar opoziția față de naționalism și și-a exprimat „regretul profund” privind acțiunile Japoniei din cel de-Al Doilea Război Mondia.
Într-o vizită istorică făcută în 1992 în China, Akihito a spus că Japonia „a produs o mare suferință poporului chinez”.
Iar, în timp ce vizita Coreea de Sud, și-a exprimat „regretele profunde” pentru suferințele coreenilor din timpul ocupației nipone, între anii 1910 și 1945.
Pentru a pune capăt domniei, Akihito a încălcat o altă regulă și a apărut la televiziuni, în 2016, cerând poporului să îl lase să abdice.
Parlamentul și guvernul au adoptat ulterior o decizie care modifica legea ce impunea împăraților să rămână pe tron până la moarte, astfel încât rolul său să fie preluat de prințul moștenitor Naruhito.
Viitorul împărat Naruhito
În vârstă de 59 de ani, prințul moștenitor Naruhito va fi al 126-lea împărat al Japoniei și primul născut după cel de-Al Doilea Război Mondial. S-a căsătorit în 1993 cu Masako Owada, o femeie fără titlu nobiliar, iar, opt ani mai târziu, s-a născut unicul lor copil, prințesa Aiko.
Viitorul împărat Naruhito și-a anunțat intenția de a continua munca tatălui său.
Politica Japoniei se bazează pe un sistem multipartinic, parlamentar și reprezentativ al unei monarhii constituționale. Puterea executivă este deținută de guvern, iar Constituția japoneză din 1947 i-a limitat rolul împăratului la cel de „simbol al statului și al unității poporului japonez”.