O premieră mondială: Australia INTERZICE accesul tinerilor sub 16 ani la social media

Publicat: 28 11. 2024, 16:33

Australia a adoptat prin lege o interdicție a accesului la rețelele sociale pentru copiii sub 16 ani. Legea obligă companiile de tehnologie să nu permită minorilor să se conecteze. În caz contrar, amenzile ar putea ajunge până la 30 de milioane de euro.

Un proces de testare a metodelor de aplicare ale legii urmează să înceapă în ianuarie, iar interdicția va intra în vigoare într-un an, scrie Reuters.

Una dintre cele mai dure reglementări din domeniul marilor companii de tehnologie, legea Social Media Minimum Age a trecut după o dezbatere intensă la nivel national. Legea a trecut la finalul unei anchete parlamentare pe parcursul întregului an, care a audiat dovezi de la părinții copiilor care s-au vătămat singuri din cauza hărțuirii pe rețelele de socializare.

Intensă dezbatere pro și contra interdicției

Interdicția s-a confruntat cu opoziția susținătorilor dreptului la intimitate și a unor grupuri pentru drepturile copilului, dar 77% din populație a fost în favoare, potrivit celor mai recente sondaje.

Unele grupuri de susținere a tinerilor și universitari au avertizat că interdicția i-ar putea izola cei mai vulnerabili tineri din rețelele de sprijin.

Comisia Australiană pentru Drepturile Omului a declarat că legea poate încălca drepturile tinerilor deoarece le afectează capacitatea de a participa în societate.

Susținătorii dreptului la intimitate au avertizat că legea ar putea duce la o colectare sporită a datelor personale, deschizând calea pentru o supravegherea de către stat bazată pe identificarea digitală.

mass-media din Australia a susținut interdicția, cu o campanie numită „Let Them Be Kids”, condusă de trustul News Corp al lui Rupert Murdoch.

Grupurile de părinți au făcut presiuni în favoarea interdicției, profitând de comentariile chirurgului general al SUA, Vivek Murthy, care în 2023 a spus că rețelele de socializare înrăutățesc o criză de sănătate mintală a tinerilor atât de mult încât ar trebui să poarte un avertisment de sănătate.

Legea este o premieră la nivel mondial și stabilește un reper pentru jurisdicțiile din întreaga lume

Un număr tot mai mare de guverne care au legiferat sau au spus că intenționează să legifereze o restricție de vârstă pe rețelele de socializare, pe fondul îngrijorării cu privire la impactul rețelelor de socializare asupra sănătății mintale a tinerilor.

Țări precum Franța și unele state americane au adoptat legi pentru a restricționa accesul minorilor fără permisiunea părinților, dar interdicția din Australia este absolută. O interdicție totală pentru persoanele sub 14 ani în Florida este contestată în instanță din motive de libertate de exprimare.

Interdicția ar putea tensiona relația Australiei cu Statele Unite, unde proprietarul platformei X, Elon Musk, o figură centrală în Administrația președintelui-ales Donald Trump, a declarat într-o postare luna aceasta că inițiativa pare o „modalitate indirectă de a controla accesul la internet al tuturor australienilor”.

O exacerbare a antagonismului existent între Australia și companiile de tehnologie din SUA

Australia a fost prima țară care a obligat platformele de social media să plătească drepturi de autor surselor mass-media pentru distribuirea conținutului lor și acum intenționează să le amenințe cu amenzi pentru că nu au reușit să elimine fraudele de pe platforme.

Reprezentanții Meta, ai TikTok și ai platformei X, despre care Guvernul a spus că vor fi afectate de interdicție, nu au fost disponibili pentru comentarii.

Companiile – inclusiv Google (deținută de Alphabet), a cărei filială YouTube este scutită deoarece este utilizată pe scară largă în școli – au susținut că legislația ar trebui amânată până după testele privind procesul de verificare a vârstei.

O modificare de ultim moment a proiectului de lege a specificat că platformele trebuie să ofere o alternativă la metoda de a obliga utilizatorii să încarce documente de identitate.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

RĂZBOI TOTAL. Australia acuză Amazon, Google și Meta că „păgubesc cultura, datele și creativitatea” pentru a dezvolta Inteligența Artificială