O rachetă rusească care avea la bord un satelit mexican s-a prăbușit în Siberia
Incidentul reprezintă cel mai recent eșec dintr-o serie tot mai lungă de nereușite ale industriei spațiale din Rusia.
Cel de-al treilea etaj al rachetei care avea la bord satelitul de comunicații MexSat-1 a întâmpinat o problemă tehnică la aproximativ 500 de secunde după lansarea ce a avut loc de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, precizează presa rusă, citând surse oficiale din industria aerospațială din această țară.
Cauza exactă a accidentului, în urma căruia satelitul nu a fost plasat pe orbită, nu a fost deocamdată stabilită. Potrivit agenției de presă RIA, un oficial din industria spațială rusă a spus că toate lansările în care sunt implicate rachete purtătoare de acest tip ar trebuie să fie suspendate.
Etajul final al rachetei Proton ar putea conține în continuare câteva tone de heptil, un carburant pentru rachete extrem de toxic, atunci când acesta s-a prăbușit în regiunea Chita din Siberia, a spus un alt oficial din Rusia.
Rachetele rusești din clasa Proton, cunoscute în trecut și sub numele UR-500, au efectuat primele lor zboruri de testare la mijlocul anilor 1960.
Ele au fost concepute inițiale ca rachete balistice intercontinentale, capabile să transporte arme nucleare până pe teritoriul Statelor Unite, fostul inamic al Uniunii Sovietice din epoca Războiului Rece. Cu toate acestea, ele nu au fost folosite niciodată ca transportoare de arme nucleare.
Industria spațială rusă, pionier al explorării spațiale, prin lansarea primului satelit pe orbită și prin plasarea cu succes a primului astronaut pe orbită, a fost marcată de numeroase accidente în ultimii ani, care i-au știrbit serios reputația.
Cu doar câteva ore înainte de prăbușirea rachetei Proton de sâmbătă, vehiculul de tip cargo Progress M-26M, andocat la ISS, nu a reușit să își pornească motoarele, o procedură utilizată pentru corectarea orbitei avanpostului spațial, a anunțat presa rusă.
Viețile celor șase astronauți aflați la bordul ISS nu sunt în pericol, precizează sursele oficiale din industria spațială rusă.
La sfârșitul lunii aprilie, Rusia a abandonat o misiune de 51 milioane de dolari, concepută cu scopul de a aproviziona Stația Spațială Internațională (ISS), după ce un vehicul de tip cargo, Progress M-27M, care transporta aproape 3 tone de provizii, nu a reușit să se conecteze cu succes la ISS din cauza unor probleme tehnice.
În iulie 2013, o rachetă purtătoare din clasa Proton, ce avea la bord trei sateliți de navigație, valorând aproximativ 200 milioane de dolari, s-a prăbușit la scurt timp după ce decolase de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan.