Prima pagină » Știri externe » O regiune din Italia ar putea RECUNOAȘTE Crimeea

O regiune din Italia ar putea RECUNOAȘTE Crimeea

O regiune din Italia ar putea RECUNOAȘTE Crimeea
Consiliul regiunii italiene Veneto urmează să aprobe miercuri o propunere legislativă privind recunoașterea Crimeii ca parte a Rusiei,condamnând politica "discriminatorie și nedreaptă" a Uniunii Europene față de această controversă și solicitând guvernului italian să-i urmeze exemplul,scrie Sputnik.

Potrivit publicației ruse Izvestia, citată de agenția de stat RIA Novosti, propunerea de recunoaștere a anexării Crimeii, fostă provincie ucraineană, a fost lansată de 25 din cei 51 de deputați regionali care solicită autorităților italiene să condamne politica „discriminatorie și nedreaptă” a Uniunii Europene față de chestiunea Crimeei și să recunoască referendumul privind reunificarea Crimeei cu Rusia.

Stefano Valdegamberi, membru al Consiliului Regional din Veneto, a avertizat autoritățile italiene asupra faptului că ar putea comite „greșeli strategice” nerecunoscând anexarea Crimeii.

„Nu vreau ca guvernul italian să comită vreo greșeală strategică. Dar sancțiunile impuse Rusiei sunt tocmai o eroare, la fel și faptul că nu se recunoaște ceea ce este evident – Crimeea face parte din Rusia”, a declarat Valdegamberi, citat luni de publicația rusă Izvestia.

Deputatul a mai precizat că economia regiunii Veneto – a cincea cea mai populată regiune din Italia, în careVeneția este principalul oraș – a fost cel mai grav afectată de măsuri restrictive și că în ultimul an și jumătate pierderile înregistrate în Veneto s-au ridicat la peste un miliard de euro.

Inițiativa legislativă condamnă politica adoptată de UE și Italia față de Rusia în chestiunea anexării Crimeii, numind-o o politică cu duble standarde, potrivit publicației Izvestia.

Italia și Uniunea Europeană „au ignorat complet voința, exprimată aproape în umanitate, a locuitorilor din Crimeea și a celor din Parlament, precum și aspectele culturale care au contribuit la exprimarea acestei decizii”, se arată în textul documentului legislativ care va fi supus dezbaterii miercuri, 18 mai.

În cadrul referendumului din martie 2014 organizat pe tema desprinderii peninsulei Crimeea de Ucraina și anexarea de către Rusia, peste 96% dintre alegătorii din Crimeea s-au exprimat în favoarea acestui statut, scrie Sputnik. Însă guvernul ucrainean și Uniunea Europeană au refuzat să recunoască validitatea referendumului, acuzând Moscova de invadarea fostei provincii ucrainene și anexarea acesteia.

Kievul consideră că peninsula este un teritoriu ocupat temporar, dar Moscova susține că reunificarea Crimeii cu Rusia a avut loc în baza legislației internaționale.