Olanda, una dintre cele mai bogate țări din Europa, vrea să își formeze propriul batalion de tancuri, pe fondul războiului din Ucraina, transmite Defense News.
Deși are un PIB de peste 1.000 de miliarde de dolari, Țara Lalelelor are un buget de apărare de doar 1,6% din PIB, sub limita minimă de 2% cerută de NATO, alianța militară din care face parte.
Amsterdamul nu are, în bugetul actual pentru apărare, fondurile necesare pentru a forma batalionul de tancuri. Olanda s-a concentrat până acum pe marina militară și pe forțele aeriene. Statul este unul dintre puținele din Europa care operează avioane F-35 de generația a cincea.
La momentul de apogeu al Războiului Rece, Olanda avea aproape 1.000 de tancuri, însă treptat a renunțat la ele, după prăbușirea Uniunii Sovietice. Ultimele două batalioane au fost desființate în 2011.
Începând cu 2015, țara a luat în leasing 18 tancuri Leopard 2 de la Germania, care operează în Batalionul 414 germano-olandez mixt. Aproximativ 20% din personalul unității militare provine din Germania.
O decizie referitoare la viitorul batalion de tancuri va fi luată de noul guvern, care nu a fost încă format după alegerile recente.
„Ținând cont de deteriorarea securității începând cu 2022, este esențial ca forțele noastre armate să fie întărite și mai mult”, au transmis ministrul Apărării Kajsa Ollongren și sectetarul de stat responsabil cu apărarea, Christophe van der Maat.
Un batalion de tancuri modern costă între 260 și 315 milioane de euro pe an. Cel mai probabil, Olanda va opta pentru tancuri principale de luptă Leopard 2 A8, de producție germană.
România își va întări, de asemenea, forțele de blindate. Începând cu anul 2026, țara noastră va opera tancuri americane M1A2 Abrams. Bucureștiul va cumpăra 54 de unități, la prețul de 2,53 miliarde de dolari.
Italia a anunțat, de asemenea, că va cumpăra 133 de tancuri Leopard 2 și că va moderniza 125 de tancuri Ariete, aflate în serviciu activ.