O țară susține că doar persoanele care „își asumă riscul” ar trebui vaccinate cu AstraZeneca și Johnson&Johnson
Institutul Național de Sănătate Publică din Norvegia recomandă ca vaccinarea anti-COVID-19 cu serurile dezvoltate de AstraZeneca și Johnson&Johnson să fie făcută doar persoanelor care se oferă în mod voluntar pentru imunizarea cu unul dintre cele două vaccinuri.
Instiuția menționată recomandă, de asemenea, ca vaccinarea cu AstraZeneca și Johnson&Johnson (J&J) să nu fie una de rutină din cauza „efectelor adverse serioase”, precum riscul de a dezvolta cheaguri de sânge, relatează Mail Online.
Însă Institutul Național de Sănătate Publică din Norvegia susține că vaccinurile anti-COVID-19 menționate ar trebui totuși să fie disponibile pentru persoanele care vor să își asume riscul să se imunizeze cu acestea. Autoritățile guvernamentale din Norvegia urmează să ia o decizie în această privință.
Unele țări din Europa au restricționat deja folosirea vaccinului dezvoltat de AstraZeneca doar la anumite categorii de vârstă, în timp ce Danemarca a decis să nu îl mai folosească în imunizarea anti-COVID-19 a populației.
Specialiștii au transmis că riscul de a dezvoltat cheaguri de sânge după vaccinare este foarte mic, însă e mai mare în grupurile de vârstă mai tinere, estimând că ar putea apărea un caz la 60.000 de persoane vaccinare.
Cine s-ar putea vaccina totuși cu AstraZeneca sau J&J
Norvegia a suspendat vaccinarea cu serul dezvoltat de AstraZeneca pe 11 martie, după ce autoritățile din sănătate au depistat opt cazuri referitoare la chegurile de sânge din cele 130.000 de persoane imunizate. Se pare că patru din cele opt persoane au decedat.
În cazul vaccinului dezvoltat de Johnson&Johnson, care a fost realizat pe baza aceleiași tehnologii folosite în dezvoltarea vaccinului anti-COVID-19 realizat de AstraZeneca, riscul de apariție a cheagurilor de sânge este și mai rar. Mai multe studii realizate în Statele Unite ale Americii arată că o astfel de reacție adversă apare la 1 persoană din 500.000 vaccinate cu serul menționat.
Un oficial din comitetul privind analizarea vaccinurilor dezolvate de AstraZeneca și Johnson&Johnson a transmis că aceste seruri ar putea fi folosite în cazul imigranților care vor să își vizite familiile aflate în țări unde răspândirea virusului SARS-CoV-2 este amplă.
„Dacă este bine informată și persoana respectivă tot vrea să călătorească, atunci i s-ar putea oferi acest vaccin în afara programului național general de vaccinare”, a transmis Lars Vorland.
De asemenea, acesta a dezvăluit că patru din 11 oameni de știință din comitet au votat pentru oferirea celor două vaccinuri tuturor persoanelor care vor să se imunizeze cu ele.