O teorie controversată: confruntarea Putin-Occident este ”artificială”. Care ar fi de fapt scopul ”conflictului”

Publicat: 18 06. 2015, 12:35

„Actuala confruntare cu Occidental este absolut artificială”, a declarat el la acest grup de reflecție.

„Răcirea relațiilor a fost inspirată de căttre acele elite ruse care vor să se mențină la putere”, a subliniat Hodorkovski.

„Ei au nevoie disperată de imaginea unui inamic care să distragă atenția populației de la corupția și ineficiența din cadrul puterii”, a spus, cu ajutorul unui translator, cel care odinioară era cel mai bogat om din Rusia.

Imperiul lui Hodoekovski, din care făcea parte acum defuncta companie petrolieră Yukos, producea mai mult petrol decât Qatarul, înainte să intre în conflict cu Putin și să fie încarcerat pentru fraudă și evaziune fiscală. Putin l-a grațiat în decembrie 2013.

Hodorkovski, unul dintre cei mai vocali critici ai lui Putin, trăiește în prezent în Elveția.

„Din nefericire, nu se poate vorbi despre nicio nouă apropiere strategică, atât timp cât Putin rămâne la putere”, a subliniat Hodorkovski.

„În Rusia a fost construit un sistem astfel încât orice decizie să poată să fie schimbată brusc, după bunul plac al unei persoane, care nu este controlată de niciun mecanism politic intern”, a continuat el.

Întrebat dacă ar candida pentru postul de președinte al Rusiei, Hodorkovski a răspuns că nu vrea să „irosească întrebări care nu au nicio valoare practică în acest moment”.

Însă, a adăugat el, „mai devreme sau mai târziu” va avea loc o schimbare a puterii în Rusia, iar Occidentul este necesar să fie pregătit să ajute țara să se reintegreze rapid în sistemul global.

Acest lucru s-ar putea întâmpla făcând Rusia membră a NATO și a Uniunii Europene (UE).

Hodorkovski a mai spus că este în interesul lui Putin să „înghețe” conflictul din estul Ucrainei.

El a avertizat Washingtonul în privința trimiterii de armament în Ucraina și a adăugat că rușii cred deja că războiul de acolo este între Rusia și Statele Unite.

„Situația va continua să evolueze în această direcție, în cazul în care începe să fie trimis armament în Ucraina”, a declarat el.

„Apoi se pune întrebarea dacă Statele Unite sunt pregătite să intre în conflict și să învingă, deoarece dacă nu sunt pregătite de acest lucru, atunci se va interpreta că America a pierdut”, a subliniat Hodorkovski.