O treime din populația Greciei are datorii la stat
Numărul persoanelor cu datorii către stat a crescut în Grecia cu peste 100.000 în octombrie, la 3,2 milioane, reprezentând aproape 40% din populația adultă a țării și o treime din totalul locuitorilor, au anunțat autoritățile elene.
Incluzând și datoriile companiilor, statul elen trebuie să recupereze circa 63 de miliarde de dolari de la datornici.
Pe lista datornicilor se află și persoane decedate, companii care au dat faliment, însă și companii de stat, care înregistrează cele mai mari restanțe, notează portelul elen GreekReporter.
Companiile au cele mai mari datorii, de 40 de miliarde de euro, în timp ce restul de 23 de miliarde de euro sunt sume care trebuie achitate de populație.
Din totalul de 63 de miliarde de euro, statul estimează că nu va putea colecta circa 43 de miliarde de euro. Datoriile calificate ca nerecuperabile sunt arhivate separat, urmând să fie prescrise peste zece ani.
Potrivit Ministerului de Finanțe, până la sfârșitul lunii octombrie au intrat în programe speciale de plată companii și persoane cu datorii de 1,5 miliarde de euro.
Grecia se află în al șaselea an de recesiune, ca urmare a crizei globale și măsurilor dure de austeritate impuse de creditorii internționali – statele zonei euro și FMI – în schimbul a două pachete de împrumuturi.
Statul elen a fost nevoit să apeleze la ajutor extern de 240 de miliarde de euro pentru a evita intrarea în colaps, după ce nu a mai putut accesa piața financiară internațională din cauza îndatorării foarte ridicate.
Comisia Europeană, FMI și guvernul de la Atena se așteaptă ca economia să revină pe creștere anul următor, însă Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și agenția de rating Moody’s au avertizat că recesiunea va continua și anul viitor, însă cu o contracție a PIB mai redusă.