O uriașă ”sală de sport” din orașul Pompei, redeschisă după 7 ani de restaurare
This browser does not support the video element.
Zona delimitată de coloane, una dintre cele mai extinse din ruinele fostei așezări, va găzdui o expoziție permanentă care prezintă frescele de la Moregine, un oraș antic din apropiere. Aceste picturi murale, în tonuri de roșu, reprezentând zeități romane, se găseau în vila unor patricieni bogați și au fost descoperite în 1959, cu prilejul construirii autostrăzii dintre Napoli și Salerno.
Ceremonia de redeschidere pentru public a avut loc în prezența ministrului italian al culturii, Dario Franceschini, care s-a referit, într-un scurt discurs, la progresele înregistrate în descoperirea și conservarea acestui sit arheologic înscris pe lista UNESCO a Patrimoniului Mondial în 1997.
Italia derulează ‘Marele proiect Pompei’, care trebuie încheiat la sfârșitul anului 2015, în valoare de 105 milioane de euro, pentru restaurarea fostului oraș din regiunea Campania, care este una dintre cele mai mari atracții turistice ale Italiei. Această sumă este formată din 78 de milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională, restul de 27 de milioane de euro fiind asigurat de statul italian.
Conform datelor publicate luni de Ministerul Culturii de la Roma, până la 30 iunie 2015, s-au folosit 13 milioane de euro, s-au efectuat cinci lucrări și alte 32 sunt în curs de realizare. Au fost organizate licitații pentru atribuirea unor lucrări în valoare de 130,2 de milioane de euro, dintre care 104,9 milioane de euro s-au adjudecat definitiv.
Înfloritorul oraș roman Pompei a fost acoperit de lavă la erupția din anul 79 a vulcanului Vezuviu, aceeași soartă având și alte două localități din zonă, Herculaneum și Stabie. Descoperit abia din 1748, Pompeiul a devenit, cu timpul, una dintre cele mai celebre atracții din Italia pentru iubitorii de istorie, în prezent, primind în medie 35.000 de vizitatori pe zi. În ultimii ani, situl a fost afectat de dărâmarea unor vestigii, de greve ale personalului și chiar de furturi, așa încât au existat voci care au vorbit despre ‘o a doua distrugere’ a Pompeiului, scrie Agerpres.