O vizită la Moscova „dincolo de așteptări” pentru noul președinte chinez

O vizită la Moscova dincolo de așteptări pentru noul președinte chinez
Publicat: 23/03/2013, 20:03
Actualizat: 03/07/2013, 19:33

Președintele chinez Xi Jinping a apreciat sâmbătă că vizita sa în Rusia, care s-a soldat cu aproximativ 30 de acorduri, a depășit „toate așteptările” sale și a lăudat rolul jucat, în opinia lui, de Moscova și Beijing pentru a asigura „echilibrul internațional”, relatează AFP.

„Vizita mea și-a atins scopul. Rezultatele au depășit cu mult toate așteptările mele”, a declarat președintele chinez în cadrul unei întâlniri cu premierul rus Dmitri Medvedev.

„Sunt foarte mulțumit”, a subliniat Xi, citat într-un comunicat al serviciului de presă al Guvernului rus, în timp ce cu o zi înainte au fost încheiate aproximativ 30 de acorduri în special în domeniul petrolului și gazelor cu președintele rus Vladimir Putin.

Președintele chinez, care a sosit la Moscova vineri împreună cu soția sa Peng Liyuan pentru o vizită de trei zile, a precizat că a ales Rusia pentru prima sa deplasare în străinătate „pentru a arăta importanța deosebită” a relațiilor ruso-chineze.

„Timpul trece, multe lucruri în lume se schimbă, dar relațiile ruso-chineze nu fac decât să se consolideze și să se dezvolte”, a declarat Xi, calificându-i pe Medvedev și pe Putin drept „prieteni vechi”.

La rândul său, premierul rus a salutat „noile rezultate importante” obținute în cadrul acestei vizite care are loc la câteva zile după învestitura lui Xi în funcția de președinte al Chinei.

„Toate acestea aduc o contribuție considerabilă la dezvoltarea relațiilor noastre și noi suntem încântați”, a declarat Medvedev.

Vladimir Putin și omologul său chinez au afișat deja, vineri, relații excelente, șeful statului rus salutând această „vizită istorică și cu rezultate pozitive”.

Vineri, Rusia și China au convenit în special asupra unei creșteri a vânzărilor de petrol de către grupul petrolier rus Rosneft către cel chinez CNPC, precum și asupra unei cooperări în privința a opt blocuri de exploatare în Oceanul Arctic rus.

La rândul său, gigantul gazier rus Gazprom a semnat un acord cu CNPC în vederea livrării în China, începând cu 2018, a unui volum de 38 de milioane de metri cubi de gaz pe an.

Rusia și China afișează, de asemenea, o înțelegere perfectă în privința marilor dosare internaționale, făcând front comun împotriva a ceea ce consideră drept ingerință în afacerile interne ale altor țări, în special Siria.

„Relațiile noastre sunt cele mai bune dintre toate țările”, a declarat sâmbătă Xi, într-un discurs susținut în fața studenților prestigiosului Institut de relații internaționale (MGIMO) de la Moscova.

„Aceste relații puternice servesc drept garanție importantă și solidă a echilibrului internațional”, a subliniat el.

Președintele chinez a cerut celor două țări „să-și consolideze cooperarea strategică pe scena internațională (…) pentru a asigura pacea și stabilitatea” în lume.

Rusia, singura mare putere care întreține relații strânse cu Siria, și China au blocat până în prezent toate rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU – unde sunt membre cu drept de veto – care îl condamnau pe președintele sirian Bashar al-Assad.

„Trebuie respectat dreptul tuturor țărilor din lume de a-și alege ele însele calea de dezvoltare”, a insistat sâmbătă Xi, într-un ecou al poziției oficiale a Moscovei.

Mai târziu în cursul zilei, președintele chinez s-a întâlnit cu ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu.

Cei doi oficiali au afișat o „convergență totală de opinii” pe tema securității internaționale, a declarat un ministru adjunct al Apărării, Anatoli Antonov, pentru agenția publică RIA Novosti, la încheierea acestei întrevederi.

Președintele chinez a devenit primul lider străin care a vizitat Centrul de control operațional al forțelor armate ruse, însoțit de Șoigu.

Sâmbătă dimineața, Xi a avut întrevederi cu președintele Dumei (Camera inferioară a Parlamentului rus), Serghei Narîșkin, și urma să se întâlnească în cursul serii cu sinologi, studenți și jurnaliști.

Xi Jinping urmează să părăsească Moscova duminică în jurul orei 04.00 GMT (06.00 ora României), pentru a merge în Africa, în Tanzania, în Africa de Sud și în Congo-Brazzaville, un turneu ce are ca scop să confirme importanța deosebită pe care Beijingul o rezervă țărilor emergente sau întreprinderilor chineze care nu încetează să își extindă prezența.

Tags:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Spionul care s-a întâlnit cu cel mai enigmatic lider al Coreei de Nord. A îndrăznit...
Oana Ciocan rupe tăcerea după ce Zanni a dezvăluit că Jador ar fi agresat-o: 'Vă...
FOTO. Ea e considerată cea mai sexy mamă a unui fotbalist din întreaga lume. La...
Alimentul secret al unui cardiolog. Ce consumă între mese pentru a-și proteja inima, dar românii...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Boala bizară de care suferă o tănără de 25 de ani. Riscă să moară dacă...
Vremea se schimbă radical din acest weekend. Temperaturile scad după valul de ploi și vijelii
Oana Ciocan se ÎMPACĂ din nou cu Jador, în ciuda faptului că s-a aflat că...
„De această dată va fi un ciclon autentic”. Climatologul din Iași, care a spus că...
O tânără de 27 de ani a făcut infarct şi a murit la birou. Leşinase...
Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani...
Destin tragic pentru doi tineri din Argeș. Un băiat în vârstă de 23 de ani...
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
🚦 Cine are prioritate pe galben intermitent, pietonul sau mașina?🚦
Ciucă: Situaţia din Liban devine tot mai critică, iar România trebuie să acţioneze
Soarele s-a dezlănțuit! O furtună geomagnetică lovește AZI Pământul
România își plânge marele actor. A fost stea pe scenă și în filme. S-a stins...
Trucuri pentru fructe și legume. Cum le păstrezi perfecte timp îndelungat
Andi Constantin, fostul concurent Burlacul, iubește din nou! Cine e și cum arată femeia superbă...
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți...
Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Domnișoară, sunteți prima femeie pe care o iubesc!
Megastructurile din spațiu detectate de un telescop NASA ar putea fi cu totul altceva