Prima pagină » Știri externe » Oamenii de știință analizează o ipoteză surprinzătoare în legătură cu numărul mic de cazuri de COVID-19 din Africa de Sud. Care ar putea fi explicația

Oamenii de știință analizează o ipoteză surprinzătoare în legătură cu numărul mic de cazuri de COVID-19 din Africa de Sud. Care ar putea fi explicația

Oamenii de știință analizează o ipoteză surprinzătoare în legătură cu numărul mic de cazuri de COVID-19 din Africa de Sud. Care ar putea fi explicația

Rata infectărilor cu COVID-19 și a deceselor provocate de această boală în mai multe state africane este în prezent mult mai scăzută față de estimările inițiale.

În contextul în care numărul infectărilor a scăzut puternic în Africa de Sud, experții din această țară analizează o ipoteză surprinzătoare, informează BBC.

Astfel, dat fiind faptul că multe dintre orașele din această țară sunt aglomerate, iar distanțarea fizică este imposibilă, întrucât de multe ori familii întregi locuiesc într-o singură cameră, experții au avertizat încă de la începutul pandemiei că virusul s-ar putea răspândi rapid în comunitățile urbane aglomerate din Africa de Sud, dar și din alte țări africane.

„Densitatea populației este un factor-cheie. Dacă nu există posibilitatea distanțării fizice, virusul se răspândește”, declara Salim Karim, șeful echipei de consilieri privind COVID-19 din cadrul Guvernului sud-african.

Dar unii experți se întreabă acum dacă nu cumva și opusul este la fel de valabil și dacă aceste comunități aglomerate care se confruntă cu o rată mare a sărăciei nu ar putea oferi un posibil răspuns pentru un mister care nu a fost rezolvat de la începutul pandemiei.

La începutul pandemiei, toate estimările arătau că Africa va avea mari probleme în lupta cu noul coronavirus.

„Am crezut că ne îndreptăm spre un dezastru”, spune profesorul Shabir Madhi, virusolog sud-african.

Și totuși, astăzi Africa de Sud are o rată a mortalității din cauza COVID-19 de șapte ori mai mică decât cea din Marea Britanie. Chiar dacă numărul cazurilor și deceselor a fost subraportat în Africa de Sud, țara a avut rezultate remarcabile în lupta împotriva coronavirusului.

„Cele mai multe țări africane nu au înregistrat un vârf al infectărilor. Nu înțeleg de ce. Sunt complet bulversat”, a recunoscut Salim Karim.

Același lucru este susținut și de profesorul Shabir Madhi, care spune că situația este o enigmă.

Dar care este explicația pentru rata scăzută a infectărilor?

O vreme, experții au crezut că cea mai bună explicație pentru ratele de infectare relativ scăzute din Africa ar putea să fie media de vârstă a populației, mult mai mică decât cea din Europa. Dar statisticile au arătat că nu acesta este factorul cel mai important în acest caz, cu toate că procentul celor trecuți de 80 de ani este mult mai scăzut în Africa decât în Europa.

Experții susțin că măsurile restrictive de carantină și mesajele clare privind purtarea măștii au avut o contribuție în controlarea pandemiei în Africa de Sud.

Dar, în ultimele zile, oamenii de știință de la Unitatea de analiză a vaccinurilor și bolilor infecțioase, de la spitalul Baragwanath din Soweto, vin cu o nouă ipoteză: populația a fost infectată de-a lungul timpului pe scară largă cu alte coronavirusuri, inclusiv cele care provoacă multe răceli comune, astfel că s-ar putea bucura acum de un anumit grad de imunitate la COVID-19.

Descoperirea a fost făcută în urma analizării unor mostre de sânge păstrate în urma unui test pentru un vaccin antigripal realizat acum cinci ani.

„Protecția ar putea fi mult mai mare în zonele foarte populate din Africa. Asta ar putea explica de ce majoritatea oamenilor de pe continent au infecții asimptomatice sau ușoare. Este o ipoteză. Un tip de imunitate de turmă ar putea fi explicația pentru faptul că nu am avut o epidemie ca în restul lumii. Nu mă pot gândi la nimic altceva care să explice numărul persoanelor complet asimptomatice. Cifrele sunt de-a dreptul incredibile”, a spus Madhi.

Cu toate acestea, teoria nu este unanim acceptată, unii specialiști amintind că în țări cu situații similare, precum Brazilia sau India, numărul de noi cazuri a explodat.

Echipa de cercetători încearcă acum să facă noi teste de sânge în rândul populației pentru a putea confirma această ipoteză.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și