Utilizarea excesivă și iresponsabilă a platformelor de socializare online distorsionează capacitatea de înțelegere a temelor complexe și alimentează dezinformarea.
„Noi toți cei aflați în funcții politice de conducere trebuie să găsim moduri prin care să putem crea din nou un spațiu comun pe Internet”, a declarat Barack Obama într-un interviu acordat prințului britanic Harry la postul BBC Radio 4. Prințul Harry, al cincilea în ordinea accederii pe tronul Marii Britanii, este una dintre personalitățile care contribuie la realizarea unor emisiuni la BBC în perioada Crăciunului.
Fostul președinte al Statelor Unite a exprimat preocupare privind un viitor în care evenimentele sunt filtrate, iar oamenii citesc pe platformele online de socializare doar despre lucruri care le consolidează propriile opinii.
„Unul dintre pericolele Internetului este că oamenii pot avea realități total diferite. Pot fi protejați prin informații care să le consolideze actualele opinii tendențioase”, a atras atenția Barack Obama.
„Problema este cum să utilizăm aceste tehnologii într-un mod care să permită o multitudine de voci, să permită o diversitate de puncte de vedere, dar care să nu conducă la balcanizarea societății, ci la modalități de ajungere într-un spațiu comun”, a explicat Barack Obama.
Succesorul său, președintele Donald Trump, utilizează frecvent platforma de microblogging Twitter, dar Barack Obama nu a menționat numele actualului președinte al SUA.
Barack Obama a sugerat interacțiuni personale reale pentru contracararea opiniilor extreme. „Mediile de socializare online reprezintă într-adevăr un instrument puternic pentru discuții între persoanele care au interese comune, pentru a se cunoaște și a intra în contact. Dar apoi este important să ajungem în afara mediilor online, să ne întâlnim într-un local, într-un locaș de cult, în zona în care locuim, pentru a ne cunoaște. Pentru că adevărul este că pe Internet totul este simplificat, iar când întâlnești oamenii personal sunt complicați”, a subliniat Barack Obama.