Prima pagină » Știri externe » Obama acuză Rusia: „Nu face nimic”

Obama acuză Rusia: „Nu face nimic”

Obama acuză Rusia: „Nu face nimic
Președintele SUA Barack Obama afirmă că Rusia este o națiune care „nu face nimic", într-un interviu acordat The Economist.

Președintele SUA, Barack Obama, afirmă că Rusia este o națiune care „nu face nimic”, într-un interviu acordat The Economist, la bordul Air Force One. Obama mai spune că Occidentul trebuie să fie ferm cu China, în condițiile în care Beijingul face eforturi să își extindă rolul în economia mondială.

Obama vorbește despre Vladimir Putin, spunând că este un lider care provoacă scandal pe termen scurt, pentru a câștiga capital politic, însă acest lucru face rău Rusiei pe termen lung.

„Cred că este important să privim în perspectivă. Rusia nu face nimic. Imigranții nu se grăbesc către Moscova pentru oportunități. Speranța de viață a bărbatului rus este în jur de 60 de ani. Populația este în scădere. De aceea trebuie să reacționăm cu hotărâre față de provocările regionale pe care le creează Rusia. Trebuie să ne asigurăm că ei nu esacaladează până acolo încât să aducă armele nucleare înapoi în discuția privind politica externă. Și cât timp facem asta, cred că istoria este de partea noastră”, a declarat Barack Obama.

Întrebat dacă se simte dezamăgit de negocierile duse de Germania cu Rusia, Obama spune că nu: „Cred că președintele Putin reprezintă o forță diruptivă în Rusia, care probabil că va fi dăunătoare Rusiei pe termen lung, însă pe termen scurt poate fi populară politic acasă și foarte provocatoare în exterior”.

Despre China, Obama a declarat că tensiunile sunt „gestionabile”: „Un lucru pe care l-aș spune despre China este că trebuie să fii ferm cu ea, pentru că va forța cât de tare poate, până când întâmpină rezistență. Ei nu sunt sentimentali și nu sunt interesați de abstracții. Așa că simplele apeluri la normele internaționale nu sunt suficiente”.

Obama mai spune despre China că tensiunile vor dispărea când China nu va mai fi pur și simplu „producătorul low-cost al lumii”, iar companiile sale vor începe să producă lucruri de valoare, care au nevoie de protecție a drepturilor de proprietate intelectuală.