OBAMA, avertisment pentru aliații NATO: „Situația din Ucraina ne amintește că libertatea noastră nu este gratuită”. CORESPONDENȚĂ GÂNDUL de la Summitul UE-SUA
NATO nu are membri mai mici și membri mai mari, iar principiul apărării colective, elementul de căpătâi pe care a fost clădită Alianța Nord-Atlantică, obligă toate țările să contribuie, a subliniat miercuri președintele american, Barack Obama, la finalul summitului UE-SUA, care a avut loc la Bruxelles.
„Dacă avem apărare colectivă, înseamnă că toată lumea contribuie și am avut anumite preocupări cu referire la diminuarea bugetelor de apărare în unele dintre statele partenere în NATO. Nu în toate, dar în multe, trendul a fost descrescător, ceea ce este de înțeles în condiții de criză economică, dar situația din Ucraina ne amintește că libertatea noastră nu este gratuită și trebuie să fii dispus să plătești pentru resurse, opersonal, pregătire, pentru a ne asigura că avem o forță NATO credibilă care să servească drept factor de intimidare”, a declarat președintele american. Obama a adăugat că, în viitorul apropiat, „trebuie să ne asigurăm că toată lumea își aduce contribuția”.
Declarația comună UE-SUA, adoptată azi la Bruxelles
„Nu putem avea numai exerciții americane sau britanice ori eforturi depuse de o singură țară. Toată lumea trebuie să se implice și cred că asta va spori încrederea în unele dintre statele de la granița (NATO, n.red.)”, a punctat liderul american.
Cu referire la granița de est a Alianței, Obama a informat că a recomandat ca planurile de acțiune pentru Europa de Est, precum și pentru centrul continentului, să fie revizuite: „Când vine vorba despre angajamentele de apărare colectivă, toată lumea se află la același nivel. Trebuie să ne asigurăm că avem planuri foarte realiste pentru toate scenarii vizând toți membrii, inclusiv pentru cei care sunt în Europa Centrală și de Est. În ultimii ani, am dezvoltat numeroase astfel de planuri. Când miniștrii noștri se vor întâlni, în aprilie, am sugerat să evalueze aceste planuri, pentru a se asigura că ele mai sunt de actualitate și că facem mai mult pentru a asigura o prezență NATO constantă în statele care se simt vulnerabile”.
FOTO: Alina Matiș/gândul
Întrebat în ce măsură se ia în calcul o extindere a Alianței, Barack Obama a arătat că nu există astfel de planuri pentru moment: „Cred că nici Ucraina, nici Georgia nu sunt în acest moment pe calea obținerii statului de membru. Nu au existat planuri imediate pentru extinderea NATO – știu că Rusia a sugerat, cel puțin în discuțiile de culise, că unul dintre motivele pentru care a fost îngrijorată în privința Ucrainei a fost o eventuală aderare la NATO. Unul dintre motivele pentru care Ucraina nu a aplicat în mod formal pentru aderarea la NATO este relația sa complexă cu Rusia. Nu cred că asta se va schimba în viitorul apropiat”.
FOTO: Uniunea Europeană
Corespondență gândul din Bruxelles