Obama cere respectarea drepturilor în China, deși nu se așteaptă „să urmeze modelul american”
„Statele Unite sunt favorabile unei Chine prospere, pașnice și stabile”, a declarat Obama, la deschiderea summitului Asia-Pacific (APEC), pledând pentru consolidarea relațiilor între Washington și Beijing. El a cerut cu această ocazie respectarea drepturilor omului și a libertății presei în China.
De asemenea, președintele american a anunțat un acord privind extinderea vizelor pentru chinezii care merg să studieze sau să lucreze în Statele Unite.
Aproximativ 1,8 milioane de chinezi s-au deplasat anul trecut în Statele Unite, a precizat Barack Obama, adăugând că aceasta reprezintă o contribuție de 21 de miliarde de dolari la economia americană și susținerea a peste 100.000 de locuri de muncă la nivel local.
„Acordul (cu privire la vize) ne-ar putea ajuta să creștem cifrele”, a adăugat el, precizând că președintele chinez Xi Jinping a jucat un rol de „partener” în acest dosar.
Tot pe plan economic, președintele Barack Obama a cerut Chinei să asigure un tratament echitabil pentru companiile străine aflate pe teritoriul său, în condițiile în care autoritățile de la Beijing au declanșat anchete antimonopol vizând unele multinaționale.
Pe de altă parte, președintele Barack Obama a apreciat, luni, la Beijing, că prioritară este evitarea violențelor la Hong Kong, unde manifestanții cer introducerea votului universal. „Mesajul nostru principal a fost să obținem asigurări că violența va fi evitată”, a declarat Obama, într-o conferință de presă comună cu premierul australian Tony Abbot, la summitul APEC.
Subliniind că „situația între China și Hong Kong este complicată din punct de vedere istoric și se află într-o perioadă de tranziție”, Obama a apreciat drept „nerealiste” afirmațiile că Statele Unite nu sunt preocupate de evoluțiile din Hong Kong. Nu ne așteptăm ca Beijingul „să urmeze modelul american în toate situațiile. Dar suntem în continuare preocupați în legătură cu respectarea drepturilor omului”, a adăugat Obama.
Numărul manifestanților prodemocrație care cer introducerea votului universal în Hong Kong s-a redus considerabil după primele zile de mobilizare, în urmă cu mai bine de o lună.
Grupuri de protestatari continuă să ocupe trei cartiere din fosta colonie britanică aflată sub administrarea Beijingului.
Președintele chinez Xi Jinping și-a declarat duminică „susținerea totală” pentru șeful Executivului din Hong Kong, Leung Chun-ying, în eforturile pentru menținerea ordinii publice în teritoriu, a anunțat presa oficială de la Beijing.