Obama, despre relația cu Angela Merkel: La început mă privea cu scepticism, dar apoi… / De ce îl critică fostul președinte al SUA pe Sarkozy
În cartea sa, „A Promised Land”, Obama o consideră pe Angela Merkel „de încredere, cinstită și precisă din punct de vedere intelectual”. Fostul președinte scrie că actualul cancelar al Germaniei a fost sceptic față de el la început, dar cei doi au ajuns să aibă încredere unul în celălalt.
Într-o carte de memorii care este lansată marți, 17 noiembrie 2020, fostul președinte american Barack Obama scrie numeroase laude referitoare la cancelarul german Angela Merkel, potrivit dw.com.
Obama, laudativ la adresa lui Merkel
În cartea sa, „A Promised Land” („Pământul făgăduinței” – trad. ed. Litera), Obama scrie că Merkel l-a privit inițial cu scepticism – susținând că acest lucru s-ar fi putut datora discursurilor sale puternice și „retoricii exagerate”. Cu toate acestea, acesta nu s-a supărat – „Pentru un șef german de guvern, aversiunea față de o posibilă demagogie a fost probabil o atitudine sănătoasă”, subliniază Barack Obama.
De-a lungul anilor, acesta a considerat-o pe Merkel din ce în ce mai agreabilă, numind-o „de încredere, cinstită, precisă din punct de vedere intelectual și prietenoasă într-un mod natural”.
Cu toate acestea, fostul președinte al SUA a criticat politica Germaniei cu privire la Grecia în timpul dificultăților pe care le-a întâmpinat țara din cauza datoriei după prăbușirea financiară, când Merkel și ministrul de finanțe de atunci, Wolfgang Schäuble, „au ținut cu dinții” de austeritate și de reducerea împrumuturilor publice ca răspuns la aproape toate dificultățile economice.
Fostul președinte al SUA, critic față de Sarkozy și Merkel
„Am observat că ei [Merkel și fostul președinte francez Nicolas Sarkozy] au menționat rareori că băncile germane și franceze sunt printre cei mai mari împrumutători ai Greciei sau că o mare parte din datoria acumulată de greci a fost acumulată cumpărând exporturi germane și franceze – fapte care le-ar fi arătat în mod clar alegătorilor de ce salvarea grecilor ar fi însemnat implicit salvarea propriilor bănci și industrii”, scrie Obama.
Spre deosebire de Merkel, apotrivit lui Barack Obama, Sarkozy părea prea dezorganizat pentru a construi un plan serios de reformă economică, adăugând că abordării lui Sarkozy îi lipsește „consistența ideologică”.
În plus, acesta face un scurt rezumat al carierei lui Merkel pentru cititori, spunând că, în timp ce creștea în fosta Germanie de Est, Merkel inițial „nu a ieșit în evidență”. Cu toate acestea, pe parcursul ascensiunii sale în fruntea partidului Uniunii Creștine Democrate (CDU), Obama scrie că Merkel a demonstrat mai multe lucruri care i-au marcat întreaga carieră: „abilități organizaționale”, „perspicacitate strategică” și „răbdare neclintită”.
Înainte de lansarea cărții, Obama a lăudat-o pe Merkel într-un interviu acordat televiziunii germane RTL.
„Mă gândesc foarte mult la Angela Merkel. Ea a fost un lider politic remarcabil, nu numai pentru Germania, ci și pentru Europa și pentru lume”, a declarat acesta în interviul realizat vineri la Washington.
Primul volum al memoriilor lui Obama are 1.024 de pagini și este publicat marți, 17 noiembrie 2020, în 25 de limbi.