Obama îndeamnă la calm, în urma achitări lui George Zimmerman
Președintele american Barack Obama a îndemnat la calm duminică, după achitarea lui George Zimmerman pentru uciderea unui tânăr de culoare în Florida, achitare care a provocat un val de proteste în țară și manifestații importante la New York, relatează AFP.
„Știu că acest caz a provocat pasiuni puternice. După o zi de la verdict, știu că aceste pasiuni ar putea să se intensifice. Dar suntem un stat de drept, iar juriul a vorbit”, a declarat Barack Obama, citat într-un comunicat, după o zi de la verdictul pronunțat sâmbătă seara de un tribunal din Florida (sud-est).
„Cer, acum, tuturor americanilor să respecte îndemnurile la reflecție în calm, lansate de doi părinți care și-au pierdut fiul tânăr”, a adăugat el.
Departamentul Justiției a amintit duminică, într-un comunicat, reluat de mai multe publicații, ca o anchetă federală a fost deschisă anul trecut asupra cazului. „Procurori federali experimentați vor stabili dacă problebele relevă o încălcare a legilor federale penale asupra drepturilor civice, încălcare pasibilă de anchetă”, se arată în document.
Trayvon Martin, în vârstă de 17 ani, a fost ucis în februarie 2012 de către George Zimmerman, în vârstă de 29 de ani, care a fost găsit nevinovat de această crimă de către un juriu de șase femei, la Sanford. Avocații acuzatului au pledat pentru legitimă apărare.
Cazul a suscitat o emoție considerabilă în Statele Unite, asociații de apărarea drepturilor civice apreciind că adolescentul a fost victima unei infracțiuni de discriminare pe bază de profil rasial.
După o lună de la uciderea tânărului, în martie 2012, Barack Obama a rupt tăcerea și a declarat că „dacă (ar) fi avut un fiu, ar fi semănat cu Trayvon”.
Duminică el a calificat moartea lui Trayvon Martin drept o „tragedie nu doar pentru familie, nu doar pentru o comunitate, ci pentru America”, dar le-a cerut americanilor să „extindă cercul compasiunii și înțelegerii”.
În contextul în care o lege din 2005 permite oricui, în Florida, să se apere în caz de amenințare, inclusiv cu o armă de foc, Obama i-a îndemnat pe americani să se „întrebe dacă facem tot ceea ce este posibil pentru a stopa valul de violență prin arme de foc, care ia prea multe vieți, zilnic, în această țară”.
Acest tip de lege „încurajează confruntări sângeroase, permițând oamenilor ca mai întâi să tragă și apoi să spună «omucidere scuzabilă»”, a deplâns, citat într-un comunicat, primarul orașului New York Michael Bloomberg, un cunoscut susținător al consolidării legilor împotriva armelor de foc.
Barack Obama, care a susținut, fără succes, proiecte de lege vizând restrângerea utilizării armelor de foc, a apreciat că americanii ar trebui să „se întrebe, ca indivizi și ca societate, cum să împiedice viitoare tragedii asemănătoare” celei din Florida.
Florida este statul american în care sunt înregistrate cele mai multe persoane înarmate.
– „Infracțiune pe bază de profil rasial”.
O serie de manifestații erau organizate duminică în țară, inclusiv la New York, unde câteva mii de persoane au manifestat duminică după-amiaza și seara sub o puternică supraveghere din partea poliției, dar fără incidente.
„Avem o mare problemă rasială și mai avem o problemă cu armele de foc”, a apreciat un vorbitor, Rodney Rodriguez. „Dacă Zimmerman nu ar fi avut armă, nu l-ar fi putut ucide pe Trayvon Martin”, a adăugat el.
Încă de la anunțarea verdictului, sâmbătă seara, marșuri spontane au avut loc la San Francisco (vest), Chicago (nord), în capitală, Washington (est), la Atlanta (sud-est) și Philadelphia (est).
„Nu este vorba doar de o infracțiune pe bază de profil rasial privind poliția, ci și despre o infracțiune pe bază de profil rasial privind un judecător. Este o infracțiune pe bază de profil rasial la cumpărături, este o infracțiune pe bază de profil rasial zilnic”, a apreciat pastorul Jesse Jackson, un activist în domeniul drepturilor civice, într-un mesaj postat pe Twitter.
Dezbaterea cu privire la procesul lui Zimmerman, transmis în direct timp de trei săptămâni de televiziuni, i-a opus pe cei care cred că Zimmerman – al cărui tată este alb, iar mamă peruviană – a ucis un tânăr de culoare din cauza rasismului și cei care sunt convinși că a acționat în legitimă apărare.
George Zimmerman a declarat că a fost agresat de către adolescent, în contextul în care acuzarea a încercat să dovedească juriului că acesta a decis să îl urmărească pe Trayvon Martin care, purtând un hanorac cu glugă, îi părea suspect.
Părinții lui Trayvon Martin, absenți la pronunțarea verdictului, au îndemnat la manifestații non-violente, citându-l pe Martin Luther King și Biblia.
„Chiar dacă este mort, știu că fiul meu este mândru de lupta pe care am purtat-o (împreună) cu voi toți pentru el”, a scris tatăl său, Tracy Martin, într-un mesaj postat pe Twitter.
Avocatul familiei Martin, Benjamin Crump, a declarat pentru CNN că este luată în calcul o acțiune în dreptul civil.
Robert Zimmerman, fratele lui George, a amintit că fratele său, porivit juriului, „a acționat corect, în apărarea vieții sale și în conformitate cu legea”.