Obama își temperează afirmațiile privind „antiamericanismul” Rusiei și exclude boicotarea JO la Soci
Președintele Statelor Unite Barack Obama și-a temperat, în fața presei, declarațiile despre „antiamericanismul” Rusiei, relevând natura „adesea constructivă” a contactelor cu omologul său rus Vladimir Putin și excluzând orice boicotare a Jocurilor Olimpice de la Soci în 2014, relatează AFP.
„Nu am relații personale proaste cu Putin”, le-a spus Obama jurnaliștilor într-o conferință de presă, vineri seara, la Casa Albă. Din contră, „conversațiile noastre sunt deschise, directe și adesea constructive”, a subliniat el.
„Știu că presei îi place să se concentreze asupra limbajului corporal și asupra acestei staturi puțin amorfe pe care acesta îl are aparent, ca a unui elev care se plictisește în fundul clasei. Dar, în realitate, conversațiile noastre sunt foarte productive”, a declarat președintele.
Moscova și Washingtonul, care au atins cel mai rece nivel al relațiilor lor după cazul Snowden și anularea unui summit între cei doi președinți, sunt în dezacord asupra multor altor subiecte, ca Siria, neproliferarea nucleară, dezarmarea, Afganistanul, Iranul sau Coreea de Nord, apărarea antirachetă în Europa sau drepturile omului.
Obama a exclus însă orice boicotare a Jocurilor Olimpice (JO) de Iarnă de la Soci, în Rusia, în 2014, în semn de protest față de recenta lege rusă controversată privind pedepsirea oricărui act de „propagandă homosexuală” în fața unor minori cu amendă și detenție de până la 15 zile.
„Nu cred să fie potrivit ca Jocurile Olimpice să fie boicotate”, a declarat el. Amintind că numeroși atleți americani se antrenează dur pentru aceste Jocuri, el a apreciat că o asemenea măsură ar aminti de boicotarea de către Statele Unite a Jocurilor Olimpice de Vară de la Moscova, în 1980, în urma invaziei Afganistanului de către fosta Uniune Sovietică.
În timp ce Obama se adresa presei, secretarii de Stat și Apărării John Kerry și Chuck Hagel și omologii lor ruși Serghei Lavrov și Serghei Șoigu depuneau eforturi să facă o figură bună în cadrul unei întâlniri „2+2”.
Cei patru miniștri au subliniat interesele comune ale celor două țări pe scena internațională, în pofida listei lungi de contencioase și unor relațiilor reci în urma cazului Snowden și anulării summitului Obama-Putin. Evenimentul era prevăzut la începutul lui septembrie la Moscova, înaintea summitului G20 din perioada 5-6 septembrie la Sankt Petersburg, la care președintele american urmează, totuși, să fie prezent.
„Atmosfera generală era foarte pozitivă, ceea ce inspiră optimism”, a declarat Lavrov după reuniunea „2+2”. „Nu ar trebui să apară vreo agravare”, a oferit asigurări rusul, vorbind despre o „relație normală” între cele două puteri.
„Este clar că nu ne putem aștepta la un Război Rece”, a declarat el pentru presă, adăugând că „dosarul Snowden nu afectează direcțiile mari ale relației” dintre cele două super-puteri.
Kerry a insistat asupra unei „relații foarte importante și marcate totodată de interese împărtășite și uneori de interese conflictuale”.
„Știm amândoi că diplomația este ca hocheiul pe gheață și antrenează uneori coicniri”, a declarat Kerry, reafirmându-și voința de a coopera cu Rusia în privința Siriei, în special pentru organizarea unei conferințe de pace la Geneva.
„Sergei și cu mine suntem întru totul de acord asupra responsabilității vărsării de sânge sau mijloacelor de a avansa”, dar „noi doi și țările noastre suntem de acord să spunem că, pentru a evita prăbușirea instituțională și haosul, răspunsul ultim este o soluție politică negociată”, a adăugat Kerry.
Lavrov a fost de acord cu privire la necesitatea unui proces de pace, dar a amintit că prioritatea este necesar să fie „combaterea teroriștilor”, un termen utilizat de către Damasc și Moscova pentru a-i desemna pe rebelii sirieni.