„Nu se întâmplă mai nimic în Rusia fără ca Vladimir Putin să știe”, a declarat Obama, sugerând, astfel, că președintele rus știa despre atacurile hackerilor din timpul campaniei electorale din SUA.
Președintele SUA a subliniat că l-a avertizat pe Putin, la summitul din China din luna septembrie, că vor fi consecințe grave dacă atacurile cibernetice nu încetează. O lună mai târziu, Statele Unite a acuzat Rusia de implicare în campania electororala, pentru a se compromite procesul democratic în alegeri.
Obama a promis un răspuns „proporțional” cu hacking-ul ce a vizat e-mailurile Partidului Democrat. Toate aceste declarații Obama le-a făcut în timpul ultimei sale conferințe de presă din aceast an și a lăsat să se înțeleagă că Statele Unite ar putea continua bătălia cibernetică.
„Orice ne fac ei nouă, putem să le facem și noi lor”, a subliniat liderul de la Casa Albă.
Deși nu l-a nominalizat pe succesorul său, Donald Trump, Obama a declarat că sunt unii republicani care nu conștientizează gravitatea implicării Rusiei în alegerile din Stalele Unite.
De asemenea, Barack Obama și-a exprimat nedumerirea în ceea ce-i privește pe susținătorii GOP care îl aprobă pe Putin, declarând: „Ronald Reagan s-ar răsuci în mormânt”.
El l-a sfătuit pe Trump să sprijine o investigație imparțială privind atacurile hackerilor ruși în timpul campaniei electorale.
La începutul acestei săptămâni, Donald Trump s-a declarat neîncrezător în privința concluziilor exprimate în rapoartele serviiciilor secrete americane care suștin că hackerii ruși l-au favorizat în campanie, calficându-le drept „ridicole și motivate politic”.
Într-un mesaj postat pe Twitter, Trump a scris: „Vă puteți imagina că în cazul în care rezultatele alegerilor ar fi fost altele, am fi încercat să jucăm cartea Rusia/ CIA. Asta poate fi numită teoria conspirației”.