Prima pagină » Știri externe » Obama: „Nicio religie nu este responsabilă de terorism, oamenii sunt vinovați de violență și comiterea de acte teroriste”

Obama: „Nicio religie nu este responsabilă de terorism, oamenii sunt vinovați de violență și comiterea de acte teroriste”

Obama: „Nicio religie nu este responsabilă de terorism, oamenii sunt vinovați de violență și comiterea de acte teroriste
Președintele american Barack Obama a respins joi, la Washington, ipoteza ca vreo religie să fie responsabilă de terorism, menționând, totodată, că evită termenul de "extremism islamic" fiindcă ar promova ideea falsă a unei lupte între Occident și lumea musulmană, relatează USA Today.

„Nicio religie nu este responsabilă de terorism, oamenii sunt vinovați de violență și comiterea de acte teroriste”, a apreciat Barack Obama în cadrul unui summit privind combaterea extremismului, la Casa Albă.

„Noi nu suntem în război cu islamul, suntem în război cu oamenii care au pervertit islamul’, a continuat președintele american, spunând despre membrii de rang înalt ai organizațiilor extremiste că „nu sunt lideri religioși”, ci „teroriști”.

Summitul de la Casa Albă are loc pe fondul unor nemulțumiri ale conservatorilor americani, care îl critică pe Obama deoarece evită să folosească termenul de „extremism islamic.” În discursul său, președintele american vorbește în general despre „provocările” extremismului violent.

„Teroriștii nu vorbesc în numele a un miliard de musulmani care resping ideologia lor”, a adăugat Obama, referindu-se la grupul extremist sunnit Stat Islamic și la rețeaua Al-Qaida.

În lupta împotriva extremismului, aliații trebuie să abordeze, de asemenea, „plângerile” economice și politice, care în general alimentează violența. Guvernele trebuie să furnizeze oportunități economice, educație, să asigure democrația și statul de drept pentru cetățenii lor, a pledat el.

Cei mai „buni parteneri” în aceste eforturi sunt comunitățile locale, a continuat șeful de la Casa Albă. Membrii familiei, instituțiile școlare, bisericile, moscheile și reprezentanții aplicării legii pot contribui la descurajarea tinerilor de a se angaja în „promisiunile false ale extremismului”, a insistat el.

„Vom avea nevoie de timp. Este o provocare pentru generații întregi”, a conchis președintele american.

Autor

Citește și