Obama nu a luat încă o decizie cu privire la Siria, dar evocă o „lovitură de avertisment”
Președintele Barack Obama a anunțat miercuri că nu a luat încă o decizie privind reacția americană față de folosirea de arme chimice în Siria, dar a evocat o „lovitură de avertisment” menită să descurajeze Damascul, relatează AFP.
„Nu am luat încă o decizie” asupra unei acțiuni în Siria, a declarat Obama într-o intervenție pe postul public de televiziune PBS, prima sa declarație publică de vineri în legătură cu acest dosar.
În weekend, când au apărut detalii ale atacului care s-ar fi soldat cu câteva sute de morți pe 21 august lângă Damasc, Statele Unite și-au înăsprit considerabil tonul față de Siria, anunțând o operațiune armată, tiruri de rachetă de croazieră împotriva unor echipamente sau simboluri ale puterii lui Bashar al-Assad părând probabile pe termen scurt.
Președintele Obama a respins, totuși, ideea unei intervenții americane menite să susțină rebeliunea, în contextul în care puterea siriană este vizată de o revoltă populară declanșată de la începutul lui 2011. Revolta s-a militarizat și a degenerat într-un război civil care s-a soldat cu peste 100.000 de morți, potrivit ONU.
Un „angajament direct militar” al Statelor Unite în războiul civil „nu va fi benefic pentru situația de pe teren”, a apreciat Obama.
Ideea subiacentă reacției Statelor Unite ar fi, a explicat el, ca Guvernul sirian „să primească un mesaj suficient de puternic cu privire la faptul că ar face mai bine să nu reînceapă”.
Obama a declarat că Statele Unite „au conchis că Guvernul sirian a comis (atacul) și, deci, este necesar să existe consecințe internaționale”.
„Nu doresc un conflict fără sfârșit în Siria, dar (…) atunci când țări încalcă regulile internaționale privind armamentul, ca armamentul chimic, care ne pot amenința, este necesar să dea socoteală”, a insistat el.
Pedepsirea Guvernului al-Assad „nu va rezolva toate problemele Siriei. Evident, acest lucru nu va pune capăt morții unor civili nevinovați în Siria”, a recunoscut el.
„Sperăm că, într-un final, în Siria va avea loc o tranziție și suntem pregătiți să cooperăm cu toată lumea, cu rușii și cu alții, pentru a încerca să reunim părțile cu scopul să găsească o soluție la conflict”, a dat asigurări Obama, în contextul în care relația cu Rusia, un aliat loial al Siriei, s-a degradat puternic, așa cuma recunoscut chiar el, după revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin, în mai 2012.
Însă „vrem ca regimul al-Assad să înțeleagă că recurgând la arme chimice la scară largă împotriva poporului său, împotriva unor femei, bebeluși, copii, nu încalcă doar regulile internaționale și decența, ci creează o situație în care interesele naționale americane sunt afectate, iar acest lucru trebuie să înceteze”, a subliniat șeful statului american.
Susținerea Guvernului de la Damasc de către Moscova pare să blocheze Washingtonului posibilitatea de a vedea Consiliul de Securitate al ONU aprobând o intervenție în Siria, ceea ce pare să anunțe o acțiune unilaterală a Statelor Unite.
Obama, care s-a opus în urmă cu zece ani invadării Irakului de către administrația predecesorului său republican George W. Bush, fără să recurgă la ONU, a respins în avans o comparație istorică.
El a evocat o „abordare limitată, pe măsură”, pentru ca americanii să nu se trezească „antrenați într-un conflict lung, nu unei repetări a Irakului, lucru care îngrijorează multă lume”.
„Dacă vom da o lovitură de avertisment care să spună «stop», vom putea avea un impact pozitiv asupra securității noastre naționale pe termen lung”, a argumentat Barack Obama.