Obama nu crede în sfârșitul zonei euro și îndeamnă la adoptarea de „măsuri hotărâte”

Publicat: 31 07. 2012, 11:33
Actualizat: 31 07. 2012, 11:49

Președintele Statelor Unite Barack Obama a apreciat luni că zona euro nu se va dezagrega sub greutatea crizei datoriilor, dar că în Europa rămân de adoptat unele „măsuri hotărâte” în fața acestei amenințări, relatează AFP.

Obama, care a făcut aceste declarații luni seara la New York în fața donatorilor Partidului Democrat pentru campania sa în vederea realegerii, a notat că situația economică din Statele Unite este în continuare precară și a avertizat cu privire la un climat nefavorabil în lunile următoare.

„Europa este în continuare o problemă, iar mulți oameni din această încăpere care fac afaceri în Europa înțeleg acest lucru”, a spus Obama, în fața unui număr de aproximativ 60 de persoane, inclusiv oficiali de pe Wall Street.

„În definitiv, eu nu cred că europenii vor lăsa (zona) euro să se dezagrege. Dar va fi necesar să ia măsuri hotărâte. Petrec enorm de mult timp încercând să lucrez cu ei, iar (secretarul Trezoreriei) Tim Geithner petrece mult timp lucrând cu ei, pentru a face astfel încât ei să recunoască faptul că cu cât mai repede vor adopta măsuri decisive, cu atât mai repede ne va fi mai bine”, a adăugat el.

Obama a explicat ceea ce înțelege el prin „măsuri hotărâte” referindu-se la planul de relansare economică în valoare de aproape 800 de miliarde de dolari pe care l-a adoptat administrația sa primăvara lui 2009.

„În pofida impopularității sale, (acest plan) arată ceea ce am evitat, (și anume) această rană prin care sângele continuă să curgă în mod cronic și care a fost o problemă enormă nu doar pentru Europa, la ora actuală, ci pentru economia mondială în ansamblu”, a spus președintele american.

Obama, candidat la un al doilea mandat de patru ani în alegerile prezidențiale de la 6 noiembrie, este afectat, potrivit sondajelor, de un pesimism din partea compatrioților săi cu privire la problemele economice. Rata șomajului, de 8,2%, rămâne cu trei puncte procentuale mai ridicată decât înaintea crizei din 2008, iar Casa Albă nu se așteaptă ca aceasta să scadă sub 7,9% până la sfârșitul anului.