Obama nu va interveni într-o anchetă federală privind cazul uciderii lui Trayvon Martin
Barack Obama nu va interveni într-o anchetă federală cu privire la cazul Trayvon Martin, a anunțat luni Casa Albă, după două zile de la achitarea de către un juriu, în Florida, a lui George Zimmerman, cel care l-a ucis pe tânărul de culoare în 2012, relatează AFP.
„Este vorba despre o decizie adoptată de către Departamentul Justiției, de procurori experiemntați”, a declarat Jay Carney, un purtător de cuvânt al președinției americane.
„Nu este un caz în care se implică președintele”, a adăugat el, într-o conferință de presă obișnuită.
Trayvon Martin a fost ucis la vârsta de 17 ani, în februarie 2012, de către George Zimmerman, în vârstă de 29 de ani. Acesta din urmă a fost achitat sâmbătă de un juriu alcătuit din șase femei, în urma unui proces intentat de statul Florida (sud-est). Avocații apărării au pledat pentru legitimă apărare.
Cazul a provocat o emoție considerabilă în Statele Unite, asociații de apărarea drepturilor omului apreciind că adolescentul a fost victima unei discriminări pe bază de profil rasial.
După o lună de la moartea tânărului, în martie 2012, Obama a pus capăt tăcerii și a declarat că „dacă (ar) avea un fiu, ar semăna cu Trayvon”.
Președintele a emis duminică un rar comunicat privind o decizie a justiției, îndemnând la calm.
El a afirmat că moartea lui Trayvon Martin constituie o „tragedie nu doar pentru familia sa, nu doar pentru o comunitate, ci pentru America” și a cerut americanilor „să extindă cercul compasiunii și înțelegerii”.
Tot duminică, secretarul Justiției a declarat că este deschisă o anchetă asupra cazului, încă de anul trecut, vizând o eventuală procedură judiciară la nivel federal împotriva lui George Zimmerman, în cadrul legilor care condamnă violențe comise, între altele, din cauza rasei sau apartenenței etnice a victimei.
Această anchetă a fost reactivată după pronunțarea verdictului în Florida.
„Indiferent ce va stabili (ancheta), apreciez că această tregedie este o nouă ocazie pentru ca țara noastră să vorbească în mod onest despre problemele complicate și marcate de emoție provocate de acest caz”, a declarat luni Eric Holder, secretarul Justiției, fără vorbească despre fondul cazului. „Nu ar trebui, așa cum am făcut uneori în trecut, să lăsăm această ocazie să treacă”, a adăugat el.
Însă pentru a putea angaja o procedură, este necesar ca Departamentul Justiției să dovedească faptul că George Zimmerman era motivat de o „animozitate” de natură rasială atunci când a tras asupra lui Trayvon Martin, un lucru dificil de atins.
Procurori din Florida au optat să nu utilizeze argumentul rasist în cursul procesului.