„Membri ai forțelor noastre armate și, mai ales, supraviețuitori ai acelei zile, este o mare onoare să fiu alături de dumneavoastră în această zi, o zi care știu că este încă dificilă, dar care arată dragostea și credința din inima națiunii noastre. Nu vom uita de cele aproximativ 3.000 de vieți care au fost luate într-un mod crud de lângă noi. Cel mai tânăr avea doar trei ani.
Onoăm curajul celor care s-au aruncat în calea răului pentru a-i salva. Ne arătăm recunoștința pentru puterea care ne-a întărit în acești 15 ani. 15 ani pot părea o perioadă lungă pentru familiile care și-au pierdut o parte din inimi în acea zi. Poate ultimul sărut al soțului sau un ultim la revedere al rudelor. Ne întrebăm cum s-ar fi desfășurat viețile lor. Niciun cuvânt al nostru nu poate șterge durerea absenței lor. Nu e nimic ce, noi, americanii nu putem depăsi împreunăi”, a declarat Barack Obama.
9/11: Ziua în care tata nu era pregătit să moară. Filmul unui atac care a schimbat istoria
11 septembrie 2001. 19 adepți ai al-Qaeda au deturnat patru avioane și au atacat ținte din Statele Unite. Două aeronave au lovit Turnurile Gemene din New York, una Pentagonul, iar un al patrulea avion s-a prăbușit pe un câmp din Pennsylvania. Pest 3.000 de oameni au murit în atacurile din 11 septembrie 2001, de la World Trade Center,unii dintre ei fiind deja părinți, alții, tații unor copii care urmau să se nască. În jur de 100 de copii s-au născut după ce tații lor au murit în atacul din 2001 din New York, ei fiind cunoscuți sub denumirea de „Copiii de la 11 septembrie”.
Revista People i-a prezentat inițial într-un material la câteva luni după atentate și zece ani mai târziu, în anul 2011. Acum, la 15 ani de la atacuri, publicația prezintă noi testimoniale ale unora dintre ei, acum adolescenți, și ale familiilor lor, în ediția specială „Copiii de la 11 septembrie, 15 ani mai târziu”.
„Acești copii sunt ceea ce urmează după 11 septembrie”, spune Jenna Jacobs, al cărei fiu, Gabriel, s-a născut la șase zile de la moartea soțului ei, Ariel.
„Ei sunt bucuria, remediul (…) Ei sunt dragostea”.
Pe 11 septembrie 2001, la ora 8:45, un Boeing 767 al Amercan Airlines, lovește turnul de nord al Worls Trade Center din New York. La impact, o minge uriașă de foc se formează între etajele 80 și 110, omorând pe loc sute de oameni și prinzându-i practic într-o capcană pe cei de la etajele superioare. 18 minute mai târziu, un Boeing 767 al United Airlines întoarce brusc spre al doilea turn pe care îl lovește în jurul etajului 60, cauzând o masivă explozie. După 15 minute se prăbușește primul turn. La ora 10:30, turnul al doilea cedează și el.
Peste 3.000 de oameni și-au pierdut viața în atacul de la World Trade Center, între care aproape 400 de pompieri, paramedici și polițiști care au încercat să-i salveze pe cei prinși în interior și aveau ca misiune evacuarea clădirilor.
Vezi mai jos filmul zilei de 11 septembrie, reconstituit prin prisma mărturiilor făcute de rudele victimelor: