Prima pagină » Știri externe » Obama va susține un discurs pe treptele Lincoln Memorial, pe urmele lui Martin Luther King

Obama va susține un discurs pe treptele Lincoln Memorial, pe urmele lui Martin Luther King

Obama va susține un discurs pe treptele Lincoln Memorial, pe urmele lui Martin Luther King
Barack Obama urmează să susțină un discurs miercuri, în punctul culminant al comemorării "marșului asupra Washintonului", în locul în care Martin Luther King a susținut discursul istoric "I have a dream" în urmă cu 50 de ani, relatează AFP.

Barack Obama urmează să susțină un discurs miercuri, în punctul culminant al comemorării „marșului asupra Washintonului”, în locul în care Martin Luther King a susținut discursul istoric „I have a dream” în urmă cu 50 de ani, relatează AFP.

Obama, acaparat în ultimele zile de problema atacului chimic sângeros împotriva unor civili în Siria, urmează să susțină un discurs începând de la ora locală 15.05 (21.05, ora României) pe treptele „Lincoln Memorial”, în centrul Washingtonului, unde sunt așteptate mii de persoane.

Pe urmele apărătorului drepturilor civice, unul dintre mentorii săi, primul președinte de culoare al Statelor Unite intenționează să „sărbătorească ceea ce au realizat toți acești oameni mulțumită cărora suntem aici în prezent”, a declarat el marți pentru un post de radio.

Însă, în fața esplanadei „Mall-ului”, la al cărei celălalt capăt a fost învestit de două ori ca președinte, el vrea să amintească și că „mai sunt multe de făcut”.

La discursul lui „MLK” de la 28 august 1963, au fost prezente aproape 250.000 de persoane, iar faimoasa litanie „I have a dream” exprima dorința unor relații detensionate între comunități.

Aceste cuvinte sunt gravate pe treptele monumentului exact în locul în care Martin Luther King și-a pronunțat discursul, înainte de promulgarea legilor privind drepturile civice în 1964 și 1965.

În acest interviu acordat emisiunii animatorului radio Tom Joyner, Obama a avertizat că intervenția sa „nu va fi la fel de bună” ca cea a pastorului din Atlanta (Georgia, sud-est).

Acest text este „poate unul dintre cele mai bune cinci discursuri din istoria Statelor Unite. Iar cuvintele pe care le-a pronunțat în acel moment, în contextul în care miza era atât de mare, și modul în care a surprins speranțele și visurile unei întregi generații, sunt după părerea mea fără egal”, a insistat președintele.

– Inegalități persistente

King, asasinat de un alb în 1968, la vârsta de 39 de ani, „ar admira progresele pe care le-am făcut” din perioada segregării, a apreciat Obama, evocând „egalitatea în fața legii, acesul la serviciul juridic (…), mii de aleși afroamericani în țară”.

Însă președintele a recunoscut că persistă inegalități economice importante între minorități și majoritatea albă. Rata șomajului în rândul persoanelor de culoare (12,6%) este aproape dublă față de medie.

King „ar spune că nu am realizat prea multe progrese (în acest sens) în domeniul civic și social și că a avea un președinte de culoare nu este suficient”, a adăugat Obama, care, de la campania sa din 2008, a dat adesea dovadă de prudență în problema sensibilă a relațiilor interrasiale.

Reacția președintelui față de cazul Trayvon Martin, un tânăr de culoare împușcat mortal în februarie 2012 în Florida (sud-est), în urma unei înfruntări cu un membru al unei patrule de voluntari care a fost achitat, ulterior, este revelatoare în acest sens.

„În urmă cu 35 de ani, aș fi putut ca eu să fiu Trayvon Martin”, a declarat Obama luna trecută. Emoționat, al a vorbit despre o „poveste care nu dispare” pentru persoanele de culoare și a dezvăluit că s-a simțit stigmatizat, în trecut, din cauza culorii pielii.

Zeci de mii de persoane au participat deja sâmbătă la un miting care a marcat „marșul asupra Washintonului”, în cursul căruia fii lui King și mama lui Trayvon Martin au susținut discursuri. „Efortul nu s-a încheiat, drumul nu s-a terminat!”, a declarat Martin Luther King III.

Foștii președinți democrați Bill Clinton și Jimmy Carter se află între alți oratori așteptați miercuri.

Citește și