Observația unui ministru israelian după ce Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitală. „Cred că a evitat în mod premeditat aceste referiri”
Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat miercuri seară decizia de a considera orașul Ierusalim drept capitala Israelului. „Fiecare președinte american a refuzat să mute Ambasada SUA la Ierusalim și să recunoască Ierusalimul drept capitală a Israelului, considerând că amânările vor contribui la avansarea procesului de pace. Însă, după 20 de ani, constat că nu ne apropiem de obținerea păcii” între Israel și palestinieni, a afirmat Donald Trump. „Am decis că a venit momentul să recunosc Ierusalimul ca fiind capitala Israelului”, a declarat președintele Statelor Unite, argumentând că hotărârea sa marchează „o nouă abordare” în efortul de soluționare a conflictului israelo-palestinian. „Consider că aceste decizii sunt în sensul celor mai bune interese ale Statelor Unite ale Americii și în sensul continuării eforturilor de pace între Israel și palestinieni. (…) Orașul Ierusalim este una dintre cele mai sensibile probleme. Reafirm angajamentul Administrației mele pentru procesul de pace. Vom obține pacea, pacea nu este niciodată imposibil de obținut”, a subliniat Donald Trump, îndemnând liderii din Orientul Mijlociu să inițieze eforturi active pentru pace.
Însă Zeev Elkin, ministrul israelian pentru Afacerile Ierusalimului, a observat că Donald Trump a evitat să descrie Ierusalimul ca fiind capitala indivizibilă și eternă a Israelului, o terminologie utilizată de liderii politici israelieni. Autoritatea Palestiniană vrea ca Ierusalimul de Est să devină capitala viitorului stat palestinian.
„Cred că (Donald Trump -n.red.) a evitat în mod premeditat aceste referiri în discursul său. Ba chiar a sugerat că frontierele Ierusalimului vor fi stabilite ca rezultat al negocierilor, ceea ce presupune posibilitatea unei divizări”, a declarat Zeev Elkin, citat de postul de radio Tel Aviv 102 FM și de cotidianul Jerusalem Post.
Zona de est a orașului Ierusalim este un subiect extrem de sensibil, în contextul în care găzduiește locuri sfinte pentru religiile mozaică, creștină și musulmană.
Într-adevăr, Donald Trump a subliniat că hotărârea privind Ierusalimul nu reprezintă „asumarea unei poziții în problemele statutului final”, nici asupra „frontierelor specifice ale suveranității israeliene asupra Ierusalimului” ori asupra „soluționării frontierelor contestate”. „Aceste chestiuni depind de părțile implicate”, a insistat Donald Trump, reiterând că Washingtonul încă vrea ca palestinienii și israelienii să ajungă la „soluția coexistenței a două state”.
Zeev Elkin a explicat că „ar fi fost foarte fericit” dacă Donald Trump ar fi descris Ierusalimul ca fiind capitala indivizibilă a Israelului. Ministrul israelian a exclus orice posibilitate de împărțire a Ierusalimului. „Acesta este un factor foarte, foarte impportant, și, în momentul de față, nu am niciun dubiu că Israelul nu va accepta divizarea. Iar actualitatea este ceea ce contează”, a subliniat Zeev Elkin.