Oceanele planetei „fierb” anunțând următoarele dezastre globale. În februarie 2024, cele mai ridicate TEMPERATURI înregistrate vreodată

Oceanele planetei „fierb” anunțând următoarele dezastre globale. În februarie 2024, cele mai ridicate TEMPERATURI înregistrate vreodată
Sursa foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ
Publicat: 13/03/2024, 10:45

Oamenii de știință trag un nou semnal de alarmă în legătură cu creșterea alarmantă a temperaturilor oceanelor lumii, fenomen ce poate duce la dezastre globale inimaginabile.

Luna trecută a fost cea mai caldă lună februarie înregistrată la nivel global, fiind a noua lună consecutivă cu temperaturi record pentru această perioadă a anului, au avertizat oamenii de știință.

Temperaturile de la suprafața mării la nivel global au atins cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, arată datele furnizate de Serviciul Copernicus pentru schimbări climatice al UE.

Datele arată că luna februarie a fost cu 1,77C mai caldă decât media preindustrială pentru această lună, între 1850 și 1900, și cu 0,81C peste nivelurile din perioada 1991-2020.

Temperatura medie globală pentru ultimele 12 luni – între martie 2023 și februarie 2024 – a fost cea mai ridicată înregistrată vreodată, cu 1,56C peste nivelurile preindustriale.

Acest lucru plasează planeta deasupra pragului de 1,5C, dincolo de care, pe termen lung, se așteaptă cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice.

Temperaturi record în primele zile din Februarie 2024

Temperaturile medii zilnice la nivel global au fost „excepțional de ridicate” în prima jumătate a lunii, atingând 2C peste nivelurile din 1850-1900 în patru zile, între 8 și 11 februarie, a declarat Copernicus.

Temperaturile europene în februarie 2024 au fost cu 3,3C peste media 1991-2020 pentru luna respectivă, cu temperaturi mult peste medie înregistrate în Europa Centrală și de Est, au arătat cifrele.

Iarna europeană, din decembrie până în februarie, a fost a doua cea mai caldă înregistrată vreodată pe continent.

Temperaturile medii globale de la suprafața mării pentru luna februarie, în afara regiunilor polare, au fost cele mai ridicate pentru orice lună înregistrată, de 21,06C, depășind recordul anterior de 20,98C stabilit în august 2023.

Temperatura medie zilnică la suprafața mării a atins un nou maxim absolut de 21,09C la sfârșitul lunii, a precizat Copernicus.

Gazele cu efect de seră, un dezastru pentru planetă

Carlo Buontempo, directorul Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice, a declarat: „Februarie se alătură lungii serii de recorduri din ultimele luni. Oricât de remarcabil ar părea acest lucru, nu este surprinzător, deoarece încălzirea continuă a sistemului climatic duce în mod inevitabil la noi extreme de temperatură.

„Clima răspunde la concentrațiile actuale de gaze cu efect de seră din atmosferă, așa că, dacă nu reușim să le stabilizăm, ne vom confrunta în mod inevitabil cu noi recorduri de temperatură globală și cu consecințele acestora.”

Dr. Friederike Otto, lector senior în știința climei la Institutul Grantham pentru schimbări climatice și mediu, Imperial College London, a declarat: „Există acum atât de multe dovezi care indică faptul că clima noastră se încălzește, încât, dacă vrei să negi schimbările climatice, ai putea la fel de bine să susții că și Pământul este plat. Miliarde de măsurători efectuate de stațiile meteorologice, sateliți, nave și avioane indică faptul că planeta noastră se încălzește într-un ritm periculos, potrivit The Guardian.

„Oamenii nu ar trebui să fie surprinși de faptul că am bătut un alt record. Oamenii continuă să ardă petrol, gaze și cărbune, astfel încât clima continuă să se încălzească.

Este o relație foarte bine înțeleasă. Nu există o soluție magică pentru schimbările climatice. Știm ce avem de făcut: să nu mai ardem combustibili fosili și să îi înlocuim cu surse de energie mai durabile și regenerabile.

Până când vom face acest lucru, fenomenele meteorologice extreme intensificate de schimbările climatice vor continua să distrugă vieți și mijloace de trai.”

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Imagini greu de privit din Israel. Cratere uriașe, resturi de rachete și cartiere distruse în...
Eclipsă inelară de Soare astăzi. De la ce oră și în ce regiune poate fi...
Prințesa Diana și propunerea indecentă făcută de Mohamed Al Fayed: „A ieșit din biroul lui...
Trucul care te ajută să plătești mai puțin la gaze. Factura va fi mult mai...
Topul judeţelor în funcţie de salariul mediu. În Bucureşti se câştigă aproape dublu faţă de...
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
Un bărbat a fost atacat de urs în plină zi, în județul Suceava! În ce...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Au voie utilajele agricole să circule pe drumurile publice? Cum depășești corect un utilaj de...
Iranul a lansat aproape 200 de rachete către Israel. Atacul a fost „mult mai mare”...
A fost găsită o planetă CA PĂMÂNTUL în jurul unei stele foarte aproape de noi
Decizie pentru românii cu mașini mai vechi de 15 ani. Pot ridica 3.000 de lei...
Top 10 cele mai mari pensii din România. Cu două îți cumperi un apartament de...
Hohote de plâns la Asia Express! Ce echipă a ajuns prima la Irina Fodor, în...
VIDEO China este pregătită de război
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
Cu ce se ocupă Cătălina, fiica lui Constantin Enceanu? A ales un drum diferit față...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Muntele Everest este o anomalie în Himalaya, iar cercetătorii au aflat de ce