Ofensiva împotriva SI a ajuns la Palmira. Ce a mai ramas din celebrele vestigii istorice
Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, cu sediul în Marea Britanie, a anunțat că trupele se aflau la aproximativ doi kilometri sud de ruinele acestui sit UNESCO.
Militanți SI au preluat controlul, în mai, atât asupra ruinelor, cât și localității.
Ei au distrus, între timp, două temple vechi de aproximativ două milenii, un arc de triumf și turnuri funerare, declanșând un val de proteste în întreaga lume.
SI, care a demolat de asemenea o serie situri preislamice cunoscute în întreaga lume în Irakul vecin, afirmă că aceste structuri sunt „idolatre”.
Organizația ONU pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a condamnat aceste distrugeri drept crime de război.
„Avansare continuă”
Observatorul, care se bazează pe o rețea de surse pe teren în Siria, a declarat pentru AFP că forțele guvernamentale au ajuns miercuri la doar doi kilometri sud de Parlmira și la cinci kilometri de latura de vest a așezării.
Guvernatorul provinciei Homs Talal Barazi a confirmat avansul trupelor și a precizat că acestea erau staționate pe niște dealuri care străuiesc ruinele greco-romane.
„Armata avansează continuu din toate direcțiile”, a declarat el, citat de AP.
Barazi a adăugat că se așteaptă la „rezultate pozitive” în zilele următoare.
Forțele guvernului sirian au lansat la începutul lunii o ofensivă în vederea recuceririi Palmirei, o operațiune susținută de atacuri aeriene ruse intensive.
Armata rusă a anunța săptămâna trecută că avioanele sale efectuează până la 25 de misiuni pe zi la Palmira, pentru a ajuta la eliberarea a ceea ce președintele rus Vladimir Putin consideră o „perlă a civilizației lumii”.
Palmira ocupă totodată o poziție strategică în regiune, pe drumul care asigură o legătură între capitala siriană Damasc și orașul Deir Ezzor.