Ofensiva turcă oferă Administrației Bashar al-Assad șansa de recuperare a teritoriilor pierdute
Revenirea forțelor guvernamentale în nord-estul Siriei nu reprezintă doar o lovitură dată grupurilor insurgente kurde care au fost susținute de Statele Unite, ci semnalează și o schimbare majoră în războiul civil din Siria, care durează de opt ani.
Armata siriană a intrat luni în orașul Tel Tamer, situat în nord-estul Siriei, imediat după ce Administrația Bashar al-Assad a format o alianță cu grupurile kurde care dețin controlul în această zonă.
Administrația de la Damasc era aproape absentă din nord-estul Siriei, în contextul luptelor cu grupurile rebele. Zona se afla sub controlul grupului kurd Forțele Democratice Siriene (SDF), care a colaborat cu Statele Unite pentru contracararea rețelei teroriste Stat Islamic.
Chiar dacă grupurile kurde nu consideră inamic armata siriană, președintele Siriei nu era mulțumit de obiectivul acestora în sensul autoguvernării și anunțase eforturi pentru a restabili controlul asupra întregului teritoriu al Siriei. „Însă președintele Siriei nu avea modalități de a atinge acest obiectiv, mai ales că în zonă erau trupe americane. Decizia președintelui Donald Trump de a retrage trupele din această zonă pentru a permite incursiunea militară turcă i-a oferit președintelui Bashar al-Assad o oportunitate, iar trupele siriene au început deja să ajungă în aceste zone”, notează cotidianul The New York Times.
Orașul Tel Tamer reprezintă un punct strategic care permite legătura între nord-estul Siriei și centrul urban din nord, Alep, fiind și la 35 de kilometri de Ras al Ain, unde se concentrează atacurile armatei turce.
„Dacă trupele guvernamentale siriene pot atinge frontiera cu Turcia, situată în nord, și cea cu Irakul, în est, acesta ar fi un succes major al eforturilor lui Bashar al-Assad de restabilire a controlului asupra întregului teritoriu sirian”, subliniază NYT.
Armata Turciei a lansat săptămâna trecută operațiuni militare în nordul Siriei, de-a lungul frontierei comune, vizând grupuri insurgente kurde. Administrația Recep Tayyip Erdogan vrea să creeze o „zonă de securitate” în nordul și nord-estul Siriei, de-a lungul frontierei cu Turcia.