🚨 RĂZBOIUL din Ucraina, ziua 900: Incursiunea ucraineană în Kursk. Rușii, luați prin surprindere, au folosit arme cu termobarice

RĂZBOIUL din Ucraina, ziua 900: Incursiunea ucraineană în Kursk. Rușii, luați prin surprindere, au folosit arme cu termobarice
Publicat: 11/08/2024, 14:41
Actualizat: 11/08/2024, 14:47
14:41

UPDATE - Rusia bombardează Ucraina cu drone iraniene și rachete nord-coreene

În contextul incursiunii ucrainene în Kursk, nu s-au raportat trupe suplimentare din Belarus sau echipamente înregistrate lângă granița cu Ucraina, au transmis polițiștii ucraineni de frontieră.  
Între timp, Ucraina a doborât 53 de drone kamikaze lansate de ruși peste noapte, comunică Forțele Aeriene.   Trupele Moscovei au lansat și patru rachete balistice nord-coreene KN-23.

Astăzi, 11 august 2024, invazia rusă a Ucrainei a ajuns la cea de-a 900-a zi. În ultimele zile, ucrainenii au încercat să răspundă cu aceeași monedă, prin a invada teritoriul Federației Ruse.

Printr-o incursiune în forță, forțele rusești aproape că au fost copleșite. Atacul a început pe 6 august, la ora 08:00.
Forțele rusești au împins trupele ucrainene înapoi peste graniță, provocându-le pierderi semnificative prin lovituri de artilerie și atacuri aeriene cu avioane și drone.
Ucrainenii testând o dronă de luptă. Sursa Foto: Facebook, Volodimir Zelenski
Ucrainenii testând o dronă de luptă. Sursa Foto: Facebook, Volodimir Zelenski

6 august 2024: 1.000 de ucraineni cu tancuri intră în Sudzhansky

La 6 august 2024, forțele armate ucrainene au lansat o incursiune surpriză în regiunile Kursk, Belgorod și Briansk din Rusia. Acestea s-au confruntat cu forțele armate ruse și grănicerii ruși.  Potrivit presei ruse, cel puțin 1.000 de soldați ucraineni au traversat granița, susținuți de tancuri și vehicule blindate occidentale.

Forțele ucrainene au preluat controlul asupra mai multor așezări din districtul Sudzhansky. În regiunea Kursk a fost declarată starea de urgență, iar rezerviștii ruși au fost trimiși de îndată. La 9 august, Kremlinul a inițiat o operațiune antiteroristă pentru a alunga forțele ucrainene invadatoare din regiunile Belgorod, Briansk și Kursk.
Tancurile rusești patrulează în Kursk după incursiunea ucraineană. Sursa Foto: Shutterstock
Tancurile rusești patrulează în Kursk după incursiunea ucraineană. Sursa Foto: Shutterstock
Ucraina a efectuat și bombardamente transfrontaliere, lovituri cu rachete și raiduri terestre asupra celor trei regiuni. Rusia a desfășurat forțe aeriene și de artilerie pentru a contracara incursiunea ucraineană la granița cu regiunea Kursk. Luptătorii ucraineni, echipați cu tancuri și vehicule blindate, au trecut în teritoriul rus. Ministerul Apărării din Rusia a răspuns trimițând trupe și unități de aviație în zonă, plus batalioanele cecene Akhmat.

7 – 8 august 2024: Ucrainenii au capturat 11 așezări rurale, inclusiv Sudzha, plus o conductă de gaz

La 7 august, forțele rusești au continuat să țină la distanță forțele ucrainene din regiunea Kursk. Un blogger militar a susținut că forțele ucrainene au capturat 11 așezări rurale și au avansat 14 kilometri în regiune. Agențiile guvernamentale au primit ordine de la dictatorul rus Vladimir Putin să „furnizeze asistența necesară locuitorilor”.

Alexei Smirnov, guvernatorul interimar al regiunii Kursk, a declarat stare de urgență în regiune. Putin s-a întâlnit cu membri cheie ai securității, inclusiv Valery Gerasimov, Alexander Bortnikov, Sergei Shoigu și Andrey Belousov, pe tema incursiunii ucrainene de la Kursk.

Putin s-a întâlnit cu membri cheie ai securității, inclusiv Valery Gerasimov, Alexander Bortnikov, Sergei Shoigu și Andrey Belousov, pe tema incursiunii ucrainene de la Kursk. Sursa Foto: Profimedia
Putin s-a întâlnit cu membri cheie ai securității, inclusiv Valery Gerasimov, Alexander Bortnikov, Sergei Shoigu și Andrey Belousov, pe tema incursiunii ucrainene de la Kursk. Sursa Foto: Profimedia

Forțele ucrainene au avansat cel puțin 10 kilometri în teritoriul rus, pătrunzând în cel puțin două linii defensive rusești. Au încercat să avanseze de-a lungul autostrăzii 38K-030 Sudzha-Korenevo. Au avansat și au capturat cel puțin 40 de prizonieri ruși, dar și conducta de gaze din Sudzha, care alimentează conducta Urengoy–Pomary–Uzhhorod către restul Europei.

La 8 august, RIA Novosti a raportat că patru persoane au murit în urma atacurilor  ucrainene în regiune. Bloggerii militari ruși au susținut că Sudzha a fost pierdută de către ruși și că forțele ucrainene se îndreaptă spre Lgov.

9 august 2024: Rușii ripostează cu arme termobarice

Pe 9 august, forțele ucrainene se apropiau de centrul orașului Kursk. Ucrainenii au atacat mai multe baze militare și cazărmi rusești cu drone ucrainene și rachete HIMARS de fabricație americană. Ziarul ucrainean Pravda a raportat că forțele ucrainene au capturat cinci lansatoare rusești de rachete S-300 la nord-vest de Kursk.

inisterul Apărării din Rusia a anunțat că Forțele Aeriene Ruse și Flota Mării Negre a Rusiei au desfășurat drone kamikaze pentru a viza convoaiele de vehicule ucrainene ce pătrundeau în regiune.  Purtătorul de cuvânt al AFU, Oleksandr Shtupun, a raportat la 9 august că forțele rusești au început să contraatace forțele ucrainene cu sisteme termobarice TOS-1. Luptele din Korenevo și Sudzha au devenit „extrem de intense”.

Dimitri Medvedev a amenințat Ucraina cu „un nou val de distrugere” și a spus că incursiunea ucraineană a fost „actul final al disperării” pentru președintele Volodimir Zelenski. Mykhailo Podolyak, consilierul șefului de cabinet al președintelui ucrainean, a spus că Ucraina are „dreptul” de a desfășura operațiuni militare pe teritoriul rusesc.

RĂZBOIUL din Ucraina, ziua 899. 10 august 2024: Ucrainenii avansează spre Kursk și duc lupte în apropierea unei centrale nucleare

Pe 10 august, AFU a spus că incursiunea era un„succes complet” și a confirmat că avansează spre Kursk, dar nu a comentat asupra unei posibile retrageri. Trupele ucrainene au lansat o incursiune și în regiunea Belgorod.  Batalionul 252 a capturat satul Poroz din districtul Graivoronsky.

Ucraina și-a mărit aviația militară cu două avioane F-16 de fabricație americană. Sursa Foto: Volodimir Zelenski, Facebook
Ucraina și-a mărit aviația militară cu două avioane F-16 de fabricație americană. Sursa Foto: Volodimir Zelenski, Facebook

Potrivit analiștilor citați de The New York Times , avansul ucrainean în Oblastul Kursk fusese în mare parte oprit de întăririle rusești, iar situația s-a stabilizat.  În schimb, alte surse precum Washington Post și Frankfurter Rundschau au raportat că Rusia este depășită de situație, cu trupele ucrainene care mărșăluiesc spre Moscova.

Au fost raportate bătălii în Olgovka, lângă Korenevo, ferma Ivashkovskoye și satul Malaya Loknya.Forțele armate ruse au pretins că au recâștigat controlul asupra satului Makhnovka la est de Sudzh. Lupte grele s-au dus și în apropierea centralei nucleare Kursk. Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică , Rafael Grossi , a cerut Rusiei și Ucrainei să evite un accident nuclear.

RĂZBOIUL din Ucraina, ziua 900:  Rușii pretind că au respins incursiunea ucraineană

În noaptea de 11 august, forțele armate ucrainene au intrat în districtul Belovsky , situat la sud-est de districtul Sudzhansky. În raportul său de dimineață, Ministerul rus al Apărării a anunțat distrugerea a patru rachete tactice Tochka-U și a 14 drone ucrainene din regiunea Kursk.

Resturile de la una dintre rachete au căzut pe o casă din Kursk, provocând un incendiu. 13 persoane fiind rănite.  În noaptea de 11 august, forțele armate ucrainene au pătruns în districtul Belovsky,  situat la sud-est de districtul Sudzhansky.

Citește și:  RĂZBOIUL din Ucraina, ziua 898: Atacuri în masive ucrainene în Rusia. Explozii puternice după ce dronele kamikaze au lovit în Lipețk și Sevastopol

Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Mesajul ciudat găsit de procurori acasă la una din doctorițele arestate la spitalul Pantelimon: „Curățare...
România și America, înțelegere SECRETĂ pentru medaliile de bronz! Ce Sabrina Voinea și Ana Bărbosu...
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a...
Florin Piersic, apariție șoc! Cum a ajuns să arate? Problemele de sănătate l-au transformat complet
VIDEO Bătaie la o sală de fitness din Timișoara din cauza unor glume pe TikTok....
Vine furtuna electrică în România! Meteorologii Accuweather anunță când se va întâmpla
Apa preferată de profesorul Vlad Ciurea: „Nu toată lumea o suportă”
Rezultate peste aşteptări la JO 2024. Câte medalii a obţinut Team România la Paris
Șocant ce a scris în biletul de adio Daniel, polițistul de 28 de ani care...
Cod galben de caniculă duminică și luni în România! În ce zone se vor resimți...
Arde, uite cum arde! Top vedete din România în costume de baie minuscule: Antonia, Daniela...
Care e limita de viteză pe poduri? Șoferii riscă amenzi usturătoare
Alegeri SUA. Sondaj NYT: Kamala Harris câştigă teren în faţa lui Donald Trump în trei...
OMUL care a cenzurat cel mai IMPORTANT roman al lui Jules Verne
Bani în plus pentru românii cu cont la bancă. BNR a impus limită. Valabil în...
Cum se fierbe corect orezul. Ăsta este scretul
Insula Iubirii sezonul 8. Cum a fost surprins Marcel alături de iubita sa la Summer...
''Stătea pe scaun și deodată...' - Mihai a făcut infarct în avion și a murit:...
Cum a răsfățat-o Denisa Coțolan pe mama Geta? Iubita lui Iancu a adunat numeroase complimente...
Florin Piersic, de nerecunoscut! Problemele de sănătate l-au schimbat total: "Omul rămâne și eu sunt...
BANCUL ZILEI. BECALI aude de un jucător super bun, undeva prin Afghanistan, și îl aduce...
Astronomii au descoperit un roi plin cu stele gigante