Prima pagină » Știri externe » Oferta „nucleară” a lui Gaddafi pentru Kazahstan, făcută în urmă cu 20 de ani. „Orice om politic iresponsabil ar fi cedat unor promisiuni așa generoase”

Oferta „nucleară” a lui Gaddafi pentru Kazahstan, făcută în urmă cu 20 de ani. „Orice om politic iresponsabil ar fi cedat unor promisiuni așa generoase”

Oferta
Fostul lider libian Muammar Gaddafi îi propusese președintelui Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, să creeze "prima bombă nucleară islamică", a făcut public la Astana fostul ministru kazah al Afacerilor Externe, Kassymjomart Tokaïev, relatează AFP.

Fostul lider libian Muammar Gaddafi îi propusese președintelui Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, să creeze „prima bombă nucleară islamică”, a făcut public la Astana fostul ministru kazah al Afacerilor Externe, Kassymjomart Tokaïev, relatează AFP.

„La începutul anului 1992, ministerul nostru a primit o scrisoare din partea liderului revoluției libiene, Muammar Gaddafi, destinată președintelui kazah, în care Kadhafi a propus găzduirea pe teritoriul kazah a primei bombe nucleare islamice și promițând acordarea unui ajutor financiar de miliarde pentru întreținere”, a anunțat fostul șef al diplomației kazahe.

„Orice om politic iresponsabil ar fi cedat unor promisiuni așa generoase, însă un veritabil om de stat nu se lasă mânat de considerații conjuncturale de termen scurt”, a subliniat el.

Potrivit lui Tokaiev, care a ocupat postul de adjunct al secretarului general al ONU, „este de dorit să prezentăm publicului textul acestei scrisori, în scopul de a-i face pe contemporani, cercetători sau oameni politici, precum și generațiile viitoare, să înțeleagă mai bine dinamica acestei epoci dificile”.

În epoca URSS, Kazahstanul adăpostea cel mai important poligon nuclear sovietic, situat la 130 de kilometri de orașul Semipalatinsk (în prezent Semei). Din 1949 până în 1991, 490 de explozii nucleare au avut loc în acest loc. Poligonul a fost închis la 29 august 1991, ca urmare a deciziei președintelui Nursultan Nazarbaev.

Potrivit estimărilor, începând cu anul 1949, radiațiile libere de la Semipalatinsk au atins un nivel de sute de ori mai mare decât cel al catastrofei de la Cernobîl. Radiațiile au provocat probleme de sănătate pentru mai mult de 1,5 milioane de locuitori ai regiunii.

Citește și