„Oferta” Rusiei de încetare a focului în Siria, respinsă de SUA și Marea Britanie: E nevoie de garanții credibile și durabile

Publicat: 19 10. 2016, 14:47
Departamentul de Stat al SUA a transmis, însă, că „oferta” rușilor vine „puțin cam târziu”, iar purtătorul de cuvânt pentru ajutoarele umanitare oferite de ONU a declarat echipele de salvatori au nevoie de mai mult timp pentru a-i evacua pe răniți. 
 
Marți, Moscova a anunțat că avioanele de război rusești și siriene au încetat asediul asupra sectoarelor din oraș deținute de rebeli. Ministrul rus al Apărării, Sergei Shoigu, a spus că „încetarea raidurilor aeriene este necesară pentru a declara o ‘pauză umanitară’. Aceasta va garanta evacuarea în siguranță a civililor prin șase coridoare și pregătirile pentru transportarea bolnavilor și răniților din partea de est a orașului Alep”. 
 
Purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin,  Dmitry Peskov, a declarat că propunerea a venit ca un gest de bunăvoință, care să paveze calea către pauza umanitară de joi. „Armata rusă oferă încă o șansă și sperăm că partenerii noștri vor permite ca toate părțile implicate să profite de aceasta”, a argumentat Peskov. 
 
ONU a precizat că Rusia a comunicat planuri consecutive de încetare a focului pentru opt ore în zonele din Alep deținute de rebeli în mai multe rânduri în ultima săptămână, arătând că este posibil ca perioada de acalmie să se prelungească până vineri . Jens Laerke, unul dintre coordonatorii convoiului umanitar a transmis, la Geneva, că Agenția are nevoie de asigurări solide de ambele părți că luptele vor înceta, înainte să poată merge în teritoriu pentru a oferi ajutor. 
 
Cel mai probabil, criza din Siria va fi discutată la întâlnirea dintre Putin, Merkel și Hollande care va avea loc la Berlin, cu toate că subiectul principal de dezbatere anunțat este situația din Ucraina. Merkel a și transmis, de altfel, că sancțiunile împotriva Rusiei pentru acțiunile din Siria ar trebui să rămână o opțiune. 
 
Liderii ruși par să încerce să câștige sprijinul Arabiei Saudite, al Turciei și al Quatarului pentru o încetare a focului care ar pune presiune pe trupele de pe frontul al-Nusra, pentru ca acestea să părăsească regiunea. De la Moscova, Shoigu a explicat că Rusia solicită țărilor influente printre rebelii sirieni să-i convingă pe lideri să încheie ostilitățile și să părăsească orașul. 
 
Prezența pe frontul al-Nusra a fost condamnată și de SUA, care au arătat în repetate rânduri că, în ciuda unor schimbări de denumire, grupul rămâne asimilat, din punct de vedere ideologic, al-Qaida. În zona Alep, însă, nu există niciun semn de susținere pentru propunerea Rusiei, iar liderul grupului Fastaqim, Zakaria Malahifji, a spus pentru Reuters că „facțiunile resping total ideea unei plecări – aceasta ar echivala cu predarea armelor”. 
 
Boris Johnson, secretarul britanic de stat pentru afaceri externe, și-a menținut tonul ferm referitor la această chestiune  și a respins apelul Laburiștilor de a adera la planul Rusiei, arătând că „realitatea este că niciun fel de propunere de acest fel nu poate să funcționeze în absența unei încetări a ostilităților de partea rusă și a regimului Assad. Aceasta este o condiție dinainte stabilită. O incetare a focului durabilă și convingătoare trebuie să fie garantată de regimul Assad înainte ca astfel de propuneri să poată fi puse în practică”. 
 
Johnson a susținut și că tendința opiniei publice britanice începe să se schimbe, în sensul în care se întrezărește o susținere din ce în ce mai mare pentru un răspuns militar la acțiunile Rusiei considerate „barbare”: „Nu reperez o dorință suficientă din partea capitalelor din Vest, și nici dinspre Casa Albă, pentru tipul de acțiune care cred eu că ar putea fi util, dar, așa cum secretarul de stat Kerry a subliniat, nicio ipoteză nu este exclusă”. De cealaltă parte, reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vitaly Churkin, a spus că șansele ca propunerea Moscovei să reușească sunt „rezonabile”, dacă așa-numiții moderați ar depăși numeric luptătorii al-Nusra. 
 
Luni, Uniunea Europeană a transmis că „bombardarea deliberată a spitalelor, personalului medical, școlilor și infrastructurii esențiale” de către Rusia și Siria ar putea intra în categoria crimelor de război.