Riscurile climatice și privind catastrofele naturale trebuie integrate în analizele privind politicile economice ale zonei euro și ale Uniunii Europene, afirmă Frank Elderson, membru al Comitetului Executiv al Băncii Centrale Europene, pledând pentru menținerea unei ”culturi a stabilității” la nivel financiar.
”Am spus frecvent și reafirm astăzi, pentru a elimina orice posibilitate de dubiu: băncile centrale și instituții de supraveghere precum BCE nu sunt și nu intenționează să fie factori politici în domeniile climei și naturii. În plus, ca bancă centrală independentă, BCE nu are nicio obligație legală directă în virtutea Legii Climatice Europene prin care, începând din 2021, Uniunea Europeană s-a angajat să atingă neutralitate climatică până în 2050, cu termene intermediare. Însă acest lucru nu înseamnă că Băncii Centrale Europene îi este permis să ignore Legea Climatică”, afirmă Frank Elderson, membru al Consiliului Executiv al BCE și vicepreședinte al Comitetului de Supraveghere al instituției.
Frank Elderson a amintit că Tratatul UE prevede ”integrarea protecției mediului în definirea și implementarea politicilor UE”. ”Tratatul ne obligă să luăm în calcul obiectivele legislației climatice și privind protecția naturii atunci când exercităm sarcini referitoare la politica monetară și la supravegherea bancară”, a subliniat oficialul BCE, într-un discurs rostit la un eveniment organizat de Fundația Bertelsmann din Berlin.
Frank Elderson a pledat pentru menținerea unei ”culturi a stabilității” în politicile financiare din Uniunea Europeană, avertizând asupra ”impactului masiv” pe care schimbările climatice și calamitățile naturale îl au la nivel economic. ”Nu este vorba doar despre o realitate juridică. Impactul masiv al crizelor climatică și naturală asupra economiei, inclusiv asupra sistemului financiar, arată foarte clar că trebuie să luăm în calcul clima și natura. De fapt, dacă nu facem acest lucru, am risca să eșuăm în respectarea angajamentelor mandatului”, a argumentat Frank Elderson.
Oficialul BCE a avertizat că modificările climatice și calamitățile naturale generează ”volatilitate macroeconomică”, inclusiv prin fluctuații ale inflației, complicând analizele de politică monetară. În plus, factorii climatici afectează în scădere media dobânzii de referință, ceea ce necesită intervenții frecvente pentru corectarea politicii monetare.
”Riscurile financiare generate de crizele de tip climatic și natural pot destabiliza soliditatea instituțiilor financiare, (…) iar riscurile care afectează instituțiile financiare pot submina soliditatea finanțelor unei bănci centrale. (…) Noi am realizat deja progrese substanțiale în sensul optimizării capabilităților de a lua în considerare evaluările privind clima în analizele macroeconomice despre situația politicii monetare”, a subliniat Frank Bertelsmann.
Foto: Profimedia
Citește și: