Alocarea de fonduri pentru apărarea europeană ar fi mai eficientă dacă Uniunea Europeană ar crea o structură permanentă care să permită creșterea gradului de îndatorare și colectarea de fonduri comune pentru susținerea investițiilor, afirmă Fabio Panetta, membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), citat de cotidianul Financial Times.
Fabio Panetta afirmă că există ”argumente economice puternice” pentru ca instituțiile de la Bruxelles să furnizeze finanțare la nivel centralizat pentru apărarea Uniunii Europene, care ”este devansată de alți actori globali” în materie de eficiență, precum și pentru alte domenii, precum energia ecologică și digitalizarea.
Afirmațiile lui Fabio Panetta, care urmează să devină din noiembrie guvernator al Băncii centrale din Italia, reflectă apelurile din ce în ce mai intense pentru ca Uniunea Europeană să transforme fondul de relansare de 800 de miliarde de euro, adoptat în contextul pandemiei, într-un instrument fiscal permanent.
”Trecerea de la guvernare fiscală la o uniune fiscală necesită o structură fiscală permanentă. Acest lucru este necesar pentru completarea politicilor fiscale naționale și pentru atingerea unei poziții fiscale adecvate în zona euro”, a declarat Fabio Panetta.
Oficiali din cadrul Băncii Centrale Europene (BCE) au cerut constant ca Uniunea Europeană să emită obligațiuni masive comune pentru asumarea datoriilor, prin rivalizarea cu obligațiunile germane, argumentând că ar fi redusă vulnerabilitatea față de crizele suverane.
Însă ideea este contestată de politicienii conservatori din nordul Europei, care insistă că Fondul de relansare ”Viitoarea Generație UE” trebuie să fie doar un instrument temporar pentru contracararea crizei, exprimând temeri că o acțiune permanentă ar încuraja cheltuielile excesive în națiunile puternic îndatorate.
Fabio Panetta a afirmat că un sistem fiscal permanent al Uniunii Europene ”ar asigura că investițiile nu sunt compromise în perioadele de crize economice, evitând astfel cheltuielile excesive și susținând acumularea de capital fără sacrificarea prosperității”. Panetta a subliniat că analizele BCE arată că alocarea de fonduri pentru apărare la nivelul UE este mai puțin eficientă decât în alte țări din cauza ”fragmentării sistemului de achiziții militare”.
Citește și: