Prima pagină » Știri externe » Oficial BCE: Zona euro este un model ”de succes”, dar integrarea rămâne INCOMPLETĂ /”Trebuie să reechilibrăm modelul economic”

Oficial BCE: Zona euro este un model ”de succes”, dar integrarea rămâne INCOMPLETĂ /”Trebuie să reechilibrăm modelul economic”

Oficial BCE: Zona euro este un model ”de succes”, dar integrarea rămâne INCOMPLETĂ /”Trebuie să reechilibrăm modelul economic”

Uniunea monetară europeană reprezintă un model de succes, dar este necesară avansarea integrării, afirmă Piero Cipollone, membru al Comitetului executiv al Băncii Centrale Europene (BCE), subliniind că zona euro este încă ”incompletă”, ceea ce afectează reziliența la șocurile comerciale și financiare.

”Introducerea monedei euro, în 1999, a fost un moment fundamental pentru integrarea europeană, iar anul acesta se împlinesc 25 de ani. Folosită zilnic de milioane de oameni, moneda euro a devenit cel mai tangibil simbol al integrării europene în viețile noastre. Moneda euro a fost o opțiune democratică și a beneficiat constant de susținere populară și angajamente politice, ceea ce a fost esențial în timpul crizelor economice cu care ne-am confruntat. Rămâne un lucru esențial în lumea instabilă în care trăim”, a declarat Piero Cipollone, membru al Comitetului executiv al BCE, într-un discurs pe tema ”Viitorului Uniunii Economice și Monetare”.

Oficialul BCE a pledat, în Parlamentul European, pentru aprofundarea integrării în zona euro, în special în domeniul muncii și la nivel bancar.

”Moneda euro, la fel ca și Uniunea Europeană sunt atât de puternice cât sunt angajamentele noastre. Toți parlamentarii, fie că sunt la nivel național sau european, sunt esențiali pentru menținerea angajamentelor. (…) Modelul economic european trebuie să continue să fie fondat pe trei principii: concurența care stimulează, cooperarea care consolidează și solidaritatea care unește”, a subliniat Cipollone.

Uniunea Monetară este ”un succes”, dar rămâne ”incompletă”

Piero Cipollone a salutat ”succesul” uniunii monetare, dar a cerut aprofundarea integrării prin avansarea circulației persoanelor, produselor, capitalului și serviciilor.

”Unul dintre motivele fundamentale pentru introducerea monedei euro a fost consolidarea pieței unice. Prin eliminarea costurilor de conversie monetară și a riscurilor, moneda euro le-a permis oamenilor și companiilor să beneficieze de piața unică și de cele patru libertăți. (…) Cu toate acestea, în pofida succesului monedei euro, piața unică rămâne incompletă, ceea ce reduce reziliența la șocuri și capacitățile de culegere în totalitate a beneficiilor totale ale monedei unice. Mă voi concentra pe două domenii: mobilitatea muncii și integrarea financiară. (…) Intensificarea mobilității ar crește reziliența piețelor muncii și ar intensifica potențialul de creștere economică prin facilitarea compatibilităților în domeniul muncii în zona euro. (…). Putem susține mobilitatea muncii prin simplificarea recunoașterii calificărilor. Iar telemunca are potențialul de a facilita activitățile digitale dacă abordăm problemele legale privind munca și fiscalitatea”, a subliniat Cipollone.

Oficialul BCE a cerut și ”aprofundarea integrării financiare” în zona euro

”În timp ce integrarea transfrontalieră și competiția au fost susținute de progresele înregistrate până acum în domeniul uniunii bancare și uniunii piețelor de capital, precum și prin crearea Sistemului unic de plăți (SEPA), încă ne lipsește o piață unificată la nivel bancar, la nivelul circulației capitalului și plăților. Trebuie să dublăm eforturile, dacă suntem serioși în suplimentarea capacităților Europei de investire și inovare”, a insistat Piero Cipollone.

Oficialul BCE a cerut definitivarea uniunii bancare, pentru facilitarea creditelor transfrontaliere, a tranzacțiilor financiare, a plasării depozitelor și facilitării fuziunilor de companii.

Zona euro se confruntă cu riscuri în competiția mondială

Piero Cipollone a atras atenția că zona euro se confruntă cu ”provocări multiple” în competiția la nivel mondial.

”Fiind o mare economie deschisă, suntem expuși în mod special riscurilor generate de fragmentarea comerțului global. Pandemia și criza energiei au evidențiat clar vulnerabilitățile asociate perturbărilor rețelelor de aprovizionare și dependenței de importurile de energie. (…) În acest context, trebuie să acționăm pe mai multe fronturi în același timp. Trebuie să reechilibrăm modelul economic al zonei euro, prin tranziția de la dependența excesivă de cererea străină la accentul mai mare pe cererea internă, susținută de investiții masive. Cererea internă slabă a devenit unul din factorii enumerați de firme pentru motivarea deciziilor de relocare a activităților în afara UE”, a subliniat Cipollone.

În plus, oficialul BCE a evidențiat importanța investițiilor în tehnologie și educație, pentru a face față presiunilor competiției mondiale, și a cerut facilitarea operațiunilor companiilor europene pe întreaga piață comunitară.

Foto: Profimedia

Citește și:

Le Figaro: Franța vrea avansarea proiectului ”Canalului Suez al secolului 21”, un CORIDOR între India și Europa

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și