Oficial britanic: Nu există dovezi cum că Rusia ar fi încercat să influențeze rezultatul votului din cadrul referendumului pentru Brexit
Ministrul britanic al Transporturilor, Grant Shapps, a declarat miercuri că nu există dovezi clare potrivit cărora Rusia ar fi influențat rezultatul votului din 2016 legat de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană sau că serviciile secrete britanice ar fi ignorat eventualele amenințări venite din Rusia.
Declarația oficialului britanic vine în contextul în care Comisia pentru Informații și Securitate din cadrul Parlamentului de la Londra a publicat marți un raport potrivit căruia Rusia ar fi influențat referendumul din 2014 privind independența Scoției și ar fi încercat să influențeze și referendumul privind Brexit, informează site-ul agenției de presă Reuters.
Raportul notează diverse suspiciuni referitoare la ingerințele ruse în ceea ce privește referendumul din 2016, dar și unele studii referitoare la diverse încercări ale Moscovei de a influența campania electorală, însă autorii raportului susțin că Guvernul britanic și serviciile de informații nu au făcut suficient pentru a depista aceste ingerințe.
„Trebuie să existe anumite dovezi cum că ar fi o problemă în această privință, dar nu este cazul. Nu cred că serviciile de informații au ignorat această problemă”, a spus Shapps.
Rusia, acuzată în repetate rânduri că ar fi influențat rezultatul referendumului privind Brexit
Victoria celor care au susținut ieșirea Marii Britanii din Blocul comunitar în 2016 a fost un șoc la nivel mondial.
Rusia a negat în repetate rânduri acuzațiile referitoare la ingerințele Moscovei în alegerile din Marea Britanie și Statele Unite, susținând că acuzațiile sunt generate de „o isterie anti-rusă”.
Guvernul de la Londra a susținut și el că nu sunt dovezi potrivit cărora Rusia ar fi intervenit cu succes în privința referendumului privind Brexit.
Raportul prezentat în Parlamentul britanic descrie Rusia ca fiind „o putere ostilă” care reprezintă o amenințare semnificativă, atât pentru Marea Britanie, cât și pentru restul statele occidentale.
Raportul afirmă că „influența Rusiei în Marea Britanie este noua normalitate” și că guvernele din ultimii ani „i-au primit cu brațele deschise pe oligarhii ruși și banii acestora, oferindu-le posibilitatea de a spăla bani obținuți ilegal la Londra”.
Raportul adaugă că Marea Britanie, văzută de către Vladimir Putin ca fiind „un adversar diplomatic”, a devenit „o țintă pentru dezinformarea din Rusia”.