Oficial CIA: Rusia a încercat să îl ajute pe Trump să câștige alegerile din SUA

Publicat: 10 12. 2016, 15:29

Controversele legate de e-mailuri au preluat controlul asupra campaniei lui Hillary Clinton odată cu anunțul candidaturii sale, însă, în ultimele luni ale batăliei electorale, miile de e-mailuri făcute publice au mărit diferența de voturi dintre fostul Secretar de Stat și Donald Trump. Experții în securitate cibernetică și oficialii din zona informațiilor au găsit dovezi care conturează o legătură între e-mailurile obținute de hackeri și Rusia. 

„Evaluarea agenției de informații arată că scopul Rusiei a fost acela de a favoriza un candidat și de a-l defavoriza pe celălalt, acela de a-l ajuta pe Trump să fie alesul”, a declarat un oficial din cadrul CIA pentru Washington Post. 

Echipa de tranziție a lui Donald Trump a declarat că nu consideră că acest raport este unul valid: „Aceștia sunt aceiași oameni care spuneau că Saddam Husseid ar deține arme de distrugere în masă. Alegerile s-au încheiat de mult timp și am asistat la una dintre cele mai mari victorii la nivel de colegii electorale din istorie. Este timpul să trecem peste și să facem din nou America măreață”, au spus reprezentanții președintelui ales. 

O întâlnire secretă a avut loc, în luna septembrie, între oficialii CIA și liderii Congresului american, însă liderul majorității de la Casa Albă, Mitch McConnell a pus la îndoială veridicitatea evaluării. Acesta și-a exprimat dezacordul față de publicarea unor astfel de informații ale CIA, având în vedere că acestea ar fi generat o situație în care unul dintre candidați ar fi fost clar favorizat. 

Într-o întâlnire care a avut loc săptămâna trecută, reprezentanții CIA le-au spus tare și răspicat membrilor Senatului că este limpede faptul că scopul Rusiei a fost acela ca Donald Trump să câștige alegerile. 

Totuși, s-au născut niște neînțelegeri între oficialii celor 17 agenții de informații. Se pare că le lipseau anumite dovezi cheie în ceea ce privește o conexiune directă între Rusia și Wikileaks și că cei pe care îi știau implicați în această acțiune fuseseră excluși din Guvernul rus. Ba chiar fondatorul Wikileaks, Julian Assange a declarat, într-un interviu acordat agenției rusești Russia Today că Rusia nu a fost sursa informațiilor obținute de ei. 

„Echipa de campanie a lui Clinton a reușit să creeze o isterie generală cum că Rusia este responsabilă de tot ceea ce s-a întâmplat. Hillary Clinton a spus în nenumărate rânduri, în mod eronat, că cele 17 agenții de informații americane dețineau probe care arătau legătura dintre Rusia și e-mailurile respective. Este fals, vă spun că Rusia nu a fost sursa informațiilor”, a spus Assange. 

Cu o zi în urmă, Barack Obama a spus că vrea să aibă o reevaluare a informațiilor legate de fraudarea alegerilor și că dorește să primească un raport final până când va părăsi Casa Albă, pe 20 ianuarie.