Oficial european: „Este momentul pentru o politică migratorie comună”
Vicepreședintele Comisiei Europene, însărcinat cu promovarea modului de viață european, Margaritis Schinas, a declarat sâmbătă că și-ar dori ca afluxul de imigranți de la frontierele de est ale Uniunii Europene să servească drept catalizator pentru stabilirea unei politici comune la nivelul Blocului comunitar în ceea ce privește migrația.
Oficialul european a făcut această declarație sâmbătă, când s-a aflat în vizită la granița dintre Lituania și Belarus, unde s-a înregistrat o creștere puternică a numărului de migranți ilegal, informează site-ul agenției Agerpres, care citează AFP și Reuters.
„Situaţia de aici prezintă un alt mesaj pentru noi în Uniunea Europeană: că este momentul să trecem la un cadru european mai previzibil şi mai complet pentru politica migratorie. Acum este momentul politic pentru a trece de la o operaţiune de luptă împotriva incendiilor la o operaţiune arhitecturală”, a declarat Margaritis Schinas.
Comisia Europeană a propus un nou pact pentru migrație
Comisia Europeană a propus în 2020 un nou pact referitor la migrație și la azil, cu scopul elaborării unei politici comune în legătură cu aceste subiecte, dar negocierile au fost oprite din cauza pandemiei.
Uniunea Europeană este acum din ce în ce mai preocupată de posibilul aflux de migranţi din Afganistan, după ce talibanii au preluat controlul asupra ţării la mijlocul lunii august.
În Lituania, migraţiile ilegale au explodat anul acesta, numărul de noi sosiţi detectaţi la frontieră ajungând deja la peste 4.100, comparativ cu doar 81 în 2020.
UE îl acuză pe preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, că a orchestrat afluxul de migranţi în Lituania, Polonia şi Letonia în represalii la sancţiunile impuse regimului de la Minsk de către UE în urma represiunii opoziţiei după scrutinul prezidenţial contestat de anul trecut.
Iar în acest context, mai multe state membre ale Uniunii Europene se tem că situația din Afganistan ar putea duce la o nouă criză a migrației, similară cu cea din 2015-2016, atunci când peste un milion de migranți din Orientul Mijlociu au sosit în Europa, punând la grea încercare sistemele de asigurări sociale din statele europene și alimentând sprijinul pentru organizațiile de extremă dreapta.
„Este adevărat că acum suntem într-o criză majoră, dar nu UE a provocat situaţia, totuşi suntem chemaţi din nou să participăm la găsirea unei soluţii. Prin urmare, consider că acum este momentul pentru a conveni asupra unei politice europene comune pentru migraţie şi azil, aşa cum am propus în Comisia Europeană în septembrie”, a declarat Schinas.
Potrivit Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (s), până la 500.000 de afgani ar putea pleca din ţara lor până la sfârşitul anului.