Prima pagină » Știri externe » Oficial european: Relațiile dintre Elveția și UE s-ar putea destrăma dacă negocierile privind comerțul eșuează

Oficial european: Relațiile dintre Elveția și UE s-ar putea destrăma dacă negocierile privind comerțul eșuează

Oficial european: Relațiile dintre Elveția și UE s-ar putea destrăma dacă negocierile privind comerțul eșuează
Oficial european: Relațiile dintre Elveția și UE s-ar putea destrăma dacă negocierile privind comerțul eșuează

Relațiile Uniunii Europene cu Elveția s-ar putea destrăma dacă negocierile privind locul Elveției în piața unică europeannă eșuează, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic.

Comisia Europeană a făcut în ultimii ani eforturi pentru a obține un tratat cu Elveția care să înlocuiască o serie de acorduri bilaterale și care să determine Berna să adopte schimbările decise la nivelul pieței unice, informează Reuters.

Discuțiile dintre Berna și UE, cel mai mare partener comercial al său, au fost întrerupte în luna mai după ce autoritățile elvețiene au considerat că riscă să cedeze prea multe prerogative Blocului comunitar.

„Dacă noile negocieri nu vor avea succes, acordurile bilaterale care sunt încă în vigoare ar urma să expire treptat, iar asta ar face ca relația noastră să devină practic inexistentă la un moment dat”, a declarat Sefcovic într-un interviu publicat marți în Der Spiegel.

Elveţia ar trebui să dea asigurări că va respecta regulile pieţei interne, a spus Sefcovic.

Ce solicită UE autorităților din Elveția

Uniunea Europeană dorește ca Elveția să fie de acord cu alinierea legilor sale la legislația UE, cu reguli echitabile privind concurența, un mecanism de soluționare a litigiilor și contribuții regulate la bugetul UE destinat statelor membre mai puțin dezvoltate.

„Trebuie să știm urgent dacă Elveția își dorește în mod serios să negocieze cu noi”, a spus Sefcovic.

În noiembrie, Uniunea Europeană a cerut Elveției să stabilească până în ianuarie un calendar clar pentru soluționarea problemelor legate de piața internă a UE.

„Trebuie să știm despre ce vrem să vorbim și când, astfel încât să fie clar că discuțiile nu vor dura 20 sau 30 de ani”, a mai spus Sefcovic.

Relațiile economice dintre UE și Elveția sunt guvernate de peste 100 de acorduri bilaterale, primele fiind semnate în 1972.

Slăbirea relațiilor dintre cele două părți ar putea pune în pericol apartenența de facto a Elveției la piața comună a UE, apartenență pe care Berna dorește, totuși, să o mențină, notează Reuters.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și