Prima pagină » Știri externe » Oficial: Hillary Clinton, nominalizata democraților la alegerile prezidențiale din SUA

Oficial: Hillary Clinton, nominalizata democraților la alegerile prezidențiale din SUA

Oficial: Hillary Clinton, nominalizata democraților la alegerile prezidențiale din SUA
Detalii în articol

Ea îl va înfrunta pe candidatul Partidului Republican, Donald Trump.

Hillary Clinton devine astfel prima femeie nominalizată la președinția SUA de unul dintre marile partide americane.

WSJ: Hillary Clinton și Donald Trump, perspective diferite în politicile economice și sociale

Candidații democrat și republican la președinția Statelor Unite, Hillary Clinton și Donald Trump, au perspective aproape diametral opuse în privința politicilor comerciale, fiscale, în domeniul educației și al gestionării imigrației, notează publicația The Wall Street Journal.

LOCURI DE MUNCĂ ȘI VENITURI

Donald Trump

Trump: „Dacă aplicăm politici eficiente în mod corect, putem genera cel mai mare progres economic de după Noul Acord, când a fost construită infrastructura. Toată lumea știe acest lucru. Este atât de evident că până și democrații pot înțelege acest lucru”.
Donald Trump a evocat experiența sa în afacerile imobiliare, explicând că reprezintă un atu pentru acorduri economice avantajoase pentru SUA.

Hillary Clinton

Candidatul democrat a dezvăluit o serie de propuneri privind suplimentarea fondurilor bugetare în scopul creării locurilor de muncă, accesului la studii superioare, îmbunătățirii rețelelor informatice, infrastructurii și energiilor ecologice.

COMERȚ

Donald Trump

„Liderii noștri au aplicat politici agresive proglobalizare – transferând locuri de muncă, fonduri americane și fabrici în Mexic și în alte țări”, a declarat candidatul republican.

Donald Trump tinde să respingă acordurile internaționale de liber-schimb, susținând modalități de a proteja industria americană de ceea ce el numește concurența incorectă. Opoziția sa față de acordurile de liber-schimb cu Mexicul și Canada a atras critici din partea Camerei americane pentru Comerț, aducându-l mai aproape de pozițiile economiștilor liberali și a congresmenilor democrați.

Hillary Clinton

„Donald Trump nu vede complexitatea. Vrea să inițieze un război comercial împotriva Chinei. Eu înțeleg că mulți americani au preocupări privind acordurile noastre comerciale, și eu am. Dar un război comercial este cu totul altceva”, a declarat Clinton, semnalând că nu susține Acordul de Parteneriat Transpacific (TTP).

IMPOZITE

Donald Trump: „Convingerea mea puternică este că vreau o reducere masivă a impozitelor”.

Trump susține că ar reduce taxele și ar scuti milioane de familii de impozitul pe venit, printr-un plan care ar fi de trei ori mai amplu decât reducerile fiscale aplicate de Administrația George W. Bush în perioada 2001-2003. Planul ar genera pierderi bugetare de 9.500 de miliarde de dolari în zece ani, practic mai mult de 20% din taxele federale, notează Centrul pentru Politici Fiscale (TPC), afiliat institutelor Urban și Brookings, precizând că cei mai mari beneficiari ar fi persoanele cu venituri mari.

Hillary Clinton

„Bogații și companiile trebuie să aibă contribuții mai mari”, a afirmat candidatul democrat la președinția SUA.

Clinton propune politici fiscale aplicate, prin majorarea contribuțiilor familiilor cu venituri mari și stimularea companiilor care împart profitul cu angajații și care au programe de instruire profesională.

DATORIA EXTERNĂ A SUA

„Trebuie să scăpăm de datoriile de 19.000 de miliarde de dolari. Cred că putem face acest lucru destul de rapid, în opt ani”, a promis Trump.
Candidatul republican a avut o serie de poziții contradictorii privind datoria suverană. În martie, el a explicat că o creștere economică puternică ar permite Statelor Unite să înceapă să ramburseze datoria externă. În interviuri acordate ulterior, Trump a afirmat că va încerca să renegocieze datoria națională. Ulterior a subliniat că nu va încerca să modifice condițiile datoriei naționale a Statelor Unite.

Hillary Clinton

„La încheierea mandatului soțului meu (Bill Clinton), aveam un buget echilibrat și un surplus; dacă am fi urmat linia politicilor fiscale responsabile, am fi avut capacitatea – dacă am fi vrut – de a plăti întreaga datorie externă”, a subliniat Hillary Clinton.

Clinton și-a criticat în mai multe rânduri adversarii – inițial pe senatorul Bernie Sanders, în cursa electorală democrată, apoi pe Donald Trump – pentru prezentarea unor proiecte care ar amplifica deficitul bugetar. Chiar dacă nu a prezentat măsuri punctuale de echilibrare a bugetului, Clinton a sugerat că fonduri suplimentare pot fi obținute prin majorarea impozitelor familiilor cu venituri mari.

IMIGRAȚIE

Trump: „Trebuie să construim un zid înalt între Mexic și Statele Unite!”

Anul trecut, Donald Trump a promis construirea unui zid de-a lungul frontierei cu Mexicul, subliniind că prețul lucrărilor trebuie suportat de Guvernul mexican. După atacul terorist din San Bernardino, Trump a cerut interzicerea totală a accesului musulmanilor care nu sunt cetățeni americani în SUA. Recent, Trump a relaxat atitudinea antimusulmană, însă a pledat pentru suspendarea imigrației din țări de unde provin teroriști. Candidatul republican propune și deportarea celor 11 milioane de imigranți care locuiesc în Statele Unite ilegal.

Clinton: „Cel mai frumos zid înalt, mai bun decât Marele Zid Chinezesc, ar fi pe toată frontiera… Și, în mod magic, Guvernul mexican l-ar plăti. Ei bine, este doar imaginație…”

Hillary Clinton se prezintă ca fiind o susținătoare a drepturilor imigranților, promițând că va înființa Oficiul american pentru Afacerile Imigranților.

Clinton a susținut ordinul executiv al președintelui Barack Obama prin care s-a blocat deportarea a circa patru milioane de imigranți aflați în ilegalitate.

EDUCAȚIE

Donald Trump

Trump: „Marea problemă este Administrația federală. Nu există niciun motiv pentru care Administrația federală să aibă profit de pe urma creditelor pentru studenți”.

Donald Trump nu a vorbit prea mult despre educație, dar a spus clar: „Nu este nimic mai important pentru viitorul acestei țări decât colegiile și universitățile”. El a criticat programul federal pentru credite studențești, argumentând că ar conduce la majorarea taxelor universitare.

Hillary Clinton

Clinton: „Nu sunt de acord ca studiile universitare să fie gratuite pentru toată lumea. Nu cred că cetățenii trebuie să plătească studiile copiilor lui Donald Trump”.

Hillary Clinton propune învățământ universitar gratuit pentru tinerii din familii care au venituri anuale sub 85.000 de dolari.

 

Citește și