Prima pagină » Știri externe » Oficial NATO, pentru Gândul, despre o invazie a Rusiei în Ucraina: „Suntem foarte îngrijorați. Putin nu se dezice de separatiști”

Oficial NATO, pentru Gândul, despre o invazie a Rusiei în Ucraina: „Suntem foarte îngrijorați. Putin nu se dezice de separatiști”

Oficial NATO, pentru Gândul, despre o invazie a Rusiei în Ucraina: „Suntem foarte îngrijorați. Putin nu se dezice de separatiști
Alianța Nord-Atlantică este „foarte îngrijorată" și nu vede niciun scenariu optimist în legătură cu implicarea Rusiei în criza din Ucraina.

„Suntem foarte îngrijorați, nu suntem foarte optimiști cu privire la vreun scenariu”, a declarat un oficial NATO, joi, la o întâlnire la care gândul a luat parte. Declarația vine în contextul în care Rusia a comasat miercuri aproximativ 20.000 de militari la granița cu Ucraina, pretextând noi exerciții militare de amploare, în timp ce la Donețk, fieful separatiștilor proruși, armata ucraineană a declanșat ofensiva de recuperare a orașului.

„Putin a avut mai multe ocazii să facă pasul înapoi și să se dezică de separatiști, dar nu a făcut-o, chiar dacă nu ar fi ieșit cu imaginea șifonată, pentru că pentru el acest lucru este foarte important”, a mai spus oficialul NATO.

Întrebat dacă NATO ia în calcul o implicare activă în Ucraina, în contextul în care Rusia a lansat deja ipoteza că ar dori să trimită așa-zise trupe de menținere a păcii în estul Ucrainei, oficialul a negat:

„Nu vrem să ne implicăm în Ucraina, pentru că nu ar fi vorba de un război prin intermediari (așa cum îl practică Rusia, susținând separatiștii – n.r.), ci ar fi vorba de un război cu Rusia, iar Rusia este o putere nucleară și știm cu toții ce înseamnă acest lucru. Vom sprijini însă în continuare Ucraina să își întărească apărarea, îi ajutăm să se ajute singuri”, a spus oficialul NATO, referindu-se la sprijinul pe care îl acordă Ucrainei la nivel de consiliere militară și ajutor umanitar.

În acest moment, relația NATO cu Rusia este la un nivel minim și nu există perspective pentru ca aceasta să fie relansată. Înainte de criza din Ucraina, NATO ajunsese la o colaborare fără precedent cu Rusia, în ciuda declarațiilor adverse de la Moscova – fusese planificată prima misiune comună NATO-Rusia din istorie, care consta în escortarea în comun a unei nave americane care scotea armament chimic din Siria, pentru a fi distrus, de asemenea era planificat accesul trupelor NATO în cazărmile din exclava rusească Kaliningrad, de la granița cu Polonia și țările baltice, pentru a distruge în comun armamente. Toate aceste proiecte pentru care s-a negociat enorm în ultimii ani au fost anulate acum.

„Nu va mai fi niciodată la fel, cel puțin atâta timp cât Putin va fi la Kremlin”, a precizat oficialul NATO.

Miercuri, purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu, a declarat că gestul Rusiei de a comasa din nou militari la granița cu Ucraina, după ce fusese de acord să detensioneze situația retrăgându-le, este „foarte îngrijorător”: „Nu vom încerca să ghicim ce este în mintea Rusiei, dar putem vedea ce face Rusia în teren – iar asta este foarte îngrijorător”.
Rusia ar putea folosi „pretextul unei misiuni umaintare sau de menținere a păcii, ca o scuză pentru a trimite trupe în estul Ucrainei”, a mai spus Lungescu.

 

Citește și