Oficial NATO: Rusia ar putea ataca un stat estic membru al Alianței, cu riscul unui conflict nuclear
Într-un discurs rostit la Institutul Royal United Services din Londra, sir Adrian Bradshaw, adjunctul comandantului forțelor NATO din Europa, a pledat pentru adaptarea Alianței în sensul contracarării tacticilor militare de tip „hibrid” – o combinație de tehnici de război convenționale, de gherilă urbană și cibernetice – folosite în prezent în estul Ucrainei, dar a avertizat și asupra riscului unei invazii militare.
„Rusia ar putea crede că forțele convenționale de amploare pe care a demonstrat că le poate genera în scurt timp – așa cum am observat cu anexarea Crimeei – pot fi utilizate în viitor nu doar pentru intimidare și presiuni, dar și pentru ocuparea unor teritorii NATO”, a atras atenția Adrian Bradshaw, potrivit Financial Times.
Adjunctul comandantului forțelor NATO în Europa a continuat: „După o astfel de situație, riscul escaladării conflictului ar putea fi folosit pentru a se împiedica restabilirea integrității teritoriale. Această tehnică de amplificare a dominației este una clasic sovietică”.
La începutul anului 2013, Rusia a organizat exercițiul militar Zapad (Vest), care a simulat mobilizarea rapidă a 25.000 de militari în Belarus și în encalva Kaliningrad pentru un conflict cu un stat NATO. Un exercițiu similar organizat la sfârșitul anului 2013 a implicat 160.000 de militari ruși. Spre exemplu, armata rusă ar putea invada rapid regiunea majoritar rusă estonă Narva, înainte ca NATO să aibă timp să riposteze.
„O astfel de situație ar genera un conflict strategic. Oricât de improbabilă ni s-ar părea acum o astfel de ipoteză, este vorba de o amenințare existențială evidentă la adresa NATO”, a explicat Adrian Bradshaw, sugerând că s-ar putea ajunge la o confruntare cu arme nucleare.
Alianța Nord-Atlantică a anunțat în ianuarie construirea a două cartiere generale regionale, în România și Polonia, și înființarea unor centre de comandă ale Forței de reacție rapidă în România, Polonia, Bulgaria, Lituania, Letonia și Estonia. Forța de reacție rapidă, creată pe fondul acțiunilor Rusiei în Ucraina, va avea 5.000 de militari și o capacitate de intervenție în cel mult 48 de ore.
Ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon, a atras atenția joi că există riscul ca Rusia să încerce să destabilizeze țările baltice. „Sunt îngrijorat în legătură cu acțiunile (președintelui rus) Vladimir Putin. Sunt preocupat de presiunile asupra țărilor baltice, de modul în care testează capacitățile NATO”, a spus Fallon. Oficialul britanic a subliniat că Alianța Nord Atlantică trebuie să fie pregătită pentru o agresiune din partea Rusiei „indiferent ce formă va lua aceasta”. La rândul său, ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevicius, a avertizat că Rusia reprezintă o amenințare pentru Republica Moldova și pentru statele baltice.
Președintele rus, Vladimir Putin, a afirmat vineri că nicio altă țară nu trebuie să își facă iluzii că poate atinge un nivel de superioritate militară comparativ cu Rusia, avertizând că Moscova va avea „reacții adecvate” la orice „presiuni”. „Nimeni nu trebuie să aibă iluzia că poate obține superioritate militară comparativ cu Rusia. Nimeni nu poate exercita presiuni asupra Rusiei. Vom avea mereu reacții adecvate la astfel de aventuri”, a spus Putin.