Potrivit postului american de televiziune, generalul Philip Breedlove, din cadrul forțelor aeriene americane, a declarat în acest interviu pentru agenția americană Associated Press (AP) că nu va „exclude implicarea niciunei națiuni, inclusiv a Statelor Unite”.
Miniștrii de Externe din cele 28 de state membre ale NATO i-au dat lui Breedlove termen până marți să propună „pași” care să asigure membrii Alianței Nord-Atlantice aflați cel mai aproape de Rusia că celelalte state membre le susțin. „În esență, căutăm un pachet de măsuri terestre, aeriene și maritime care să consolideze asigurările celor mai estici aliați”, a declarat generalul pentru AP.
„Sunt însărcinat să prezint (măsurile) până săptămâna viitoare. Intenționez să le prezint mai devreme”, a adăugat el.
Întrebat din nou dacă militari americani ar putea să fie trimiși în primele linii, în statele NATO cele mai apropiate de Rusia, generalul american de patru stele a răspuns „nu voi îndepărta contribuții din partea niciunei națiuni”.
La finalul unei conferințe NATO la Paris, Breedlove a declarat pentru AP că prezența militară rusă în apropierea frontierei Ucrainei este neschimbată.
Pentru a ilustra aceste afirmații, membri ai personalului generalului au furnizat agenției americane fotografii efectuate de un satelit comercial în care, afirmă ei, apar avioane de război, elicoptere de luptă, blinadte, artilerie și o brigadă aeropurtată sau din cadrul forțelor speciale, în locuri situate la est de frontiera dintre Ucraina și Rusia, inclusiv de-a lungul coastelor, la Marea Azov.
Un analist de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, un think tank cu sediul la Washington, a declarat, după ce a văzut fotografiile, că forțele care apar în imagini nu par să efectueze exerciții, ci că ar fi „în pregătire de luptă”.
„Ceea ce vedem acolo este o forță de aproximativ 40.000” de oameni, a declarat Breedlove, apreciind că este vorba despre „o armată interarme. Cu alte cuvinte aceasta este o armată care dispune de toată aprovizionarea și facilitarea de care are nevoie pentru a atinge obiective militare, dacă îi sunt date”.
Activele ruse includ aeronave, artilerie, spitale de campanie, echipament de comunicații și bruiaj, a precizat generalul.
Obiectivele Kremlinului rămân neclare, a declarat comandantul NATO. Forța ar putea rămâne pe loc doar pentru a intimida Ucraina prin prezența ei, ar putea porni spre sud pentru a crea un pod terestru cu Crimeea, ar putea avansa de-a lungul coastei Mării Negre către portul ucrainean Odesa și enclava separatistă moldoveană Transnistria sau ar putea invada estul Ucrainei, unde etnici ruși cer unirea cu Rusia, a apreciat generalul.
NATO și-a consolidat deja misiunile de patrulare în spațiul aerian al statelor baltice și efectuează zilnic misiuni de supraveghere AWAC în spațiul aerian al României și Poloniei. Breedlove a mai declarat că a primit suficiente angajamente în domeniul maritim din partea statelor membre NATO cât să fie efectuate manevre maritime în forță până la sfârșitul anului.
Partea oferirii unor asigurări „terestre” este „dificilă”, „deoarece aceste măsuri, cele mai costisitoare, dacă nu sunt efectuate corect ar putea să pară provocatoare”, a declarat generalul, subliniind că toate operațiunile aeriene, terestre și pe mare „pe care încercăm să le efectuăm” sunt de „natură defensivă”.