Rusia, una dintre cele mai mari puteri nuclare din lume, ar putea reduce perioada în care nu utilizează armele nucleare dacă Moscova consideră că amenințările din partea Ucrainei și Occidentului cresc, a declarat președintele Comisiei de Apărare din Parlamentul rus.
Războiul din Ucraina a declanșat cea mai mare confruntare între Rusia și Occident de la criza rachetelor din Cuba din 1962, președintele Vladimir Putin afirmând luna trecută că Rusia și-ar putea schimba doctrina nucleară oficială, stabilind condițiile în care ar putea fi folosite astfel de arme, notează Reuters.
Duminică, Andrei Kartapolov, șeful comisiei de apărare a Camerei inferioare a parlamentului rus, a declarat pentru agenția RIA, că momentul pentru utilizarea unor astfel de arme ar putea fi schimbat, dacă amenințările pentru Moscova cresc.
„Dacă vedem că provocările și amenințările cresc, înseamnă că putem corecta ceva în (doctrina) privind momentul utilizării armelor nucleare și decizia de a le folosi”, a declarat Kartapolov pentru RIA.
Kartapolov, care a comandat cândva forțele rusești în Siria și care în prezent este deputat din partea partidului de guvernământ Rusia Unită, a adăugat că este prea devreme pentru a vorbi despre modificări specifice ale doctrinei nucleare.
Doctrina nucleară a Rusiei pentru 2020 stabilește când președintele Vladimir Putin ar lua în considerare utilizarea unei arme nucleare: în linii mari, ca răspuns la un atac cu arme nucleare sau alte arme de distrugere în masă sau arme convenționale „atunci când însăși existența statului este pusă în pericol”.
Rusia și Statele Unite sunt de departe cele mai mari puteri nucleare din lume, deținând aproximativ 88% din armele nucleare din lume, potrivit Federation of American Scientists.
Sursa foto: Shutterstock